Ocjena korisnika: 10/10
(3 glasa)

SADRžAJ

U zaselcima Radošića, u kaštelanskoj Zagori, postojao je pokladni običaj posicanja - igrokaz borbe Turaka i tala - kojeg je pokladna skupina, kao ophod, izvodila u selima i zaselcima okolice. Međutim, vremena su se promijenila - ondje danas živi vrlo malo ljudi i nema više tko, ni za koga, izvoditi običaj. Obitelj Škopljanac - ćaća Božo, sa sinovima Markom i Ivanom i njihovim obiteljima - iz istoimenog zaselka, bavi se "etno" ugostiteljstvom, pri čemu su postali poznati i sa svojim bikijadama, borbama bikova. Uvidjevši da će pokladni običaj posicanja izumrijeti, odlučili su organizirati ga i sponzorirati, pa se danas izvodi u Škopljancima, u njihovoj režiji, s njihovim kostimima i rekvizitom i o njihovom trošku. Izvode ga stanovnici Radošića, od kojih većina više ne živi ondje, ali toga dana dolaze, na poziv Škopljanca. I to je način na koji običaji danas mogu živjeti i preživjeti, samo je pitanje - dokad?
Stručni suradnik (istraživač): Vido Bagur, folklorist

Scenarist:
Producent: Mate Letica

Fotografije

Svi putevi vode u RadošićSvi putevi vode u RadošićSvi putevi vode u RadošićSvi putevi vode u RadošićSvi putevi vode u Radošić

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.