Ocjena: 6.9/10
Ocjena korisnika: 8.3/10
(3 glasa)

SADRžAJ

Južni Yorkshire. Željezničari nemalo ostaju iznenađeni kada ih nadređeni obavijesti da njihovo poduzeće više neće biti javna ustanova već prelazi u privatne ruke, u korporaciju East Midland Infrastructure. Nemajući drugog izbora radnici prihvaćaju nova pravila rada i ugovore koji podrazumijevaju neizvjesnost radnog mjesta, rezanje troškova održavanja pa makar i pod cijenu sigurnosti prometa te zadovoljstvo krajnjih korisnika kao najveći prioritet. Stari uvjeti rada i napredovanja više ne vrijede, a među ostalim obavezni su prisustvovati projekciji filmova o obuci radnika, koji u stvari imaju malo veze sa stvarnim poslom već su puni krilatica i floskula.

Željezničari je priča, nažalost, nimalo strana ovim prostorima. Urbana drama o problemima privatizacije javne ustanove prati nekolicinu radnika i njihovo prilagođavanje novim uvjetima rada i poslovanja koja gaze njihovo vrijedno dugogodišnje radno iskustvo u utrci za što većim profitom koju kompanija prikriva servirajući im floskule i lažne predodžbe o boljitku u budućnosti. Iako je riječ o vrlo ozbiljnoj temi, Loach je potkrepljuje humorom koji varira od bizarnog preko komedijaškog do sarkastičnog kroz koji nam daje mogućnost uviđaja kratkovidnosti takvih politika upravljanja. Kako bi tema bila što uvjerljivija i realistična, Loach je uloge podijelio naturščicima i malo poznatim filmskim glumcima među kojima je većina stigla s malih ekrana iz televizijskih serija.
Engleski redatelj KEN LOACH s posebnim razumijevanjem i senzibilitetom snima filmove socijalne tematike u kojima nastoji realno sagledati probleme radničkih prava i socijalne nepravde sa stajališta liberalnog promatrača. Filmovi su mu protkani humorom, od onog bizarnog do sarkastičnog kojim daje kritičku notu društva i društvenih događanja. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na svjetskim filmskim festivalima te tvorac više od 20 cjelovečernjih igranih filmova.
U ciklusu Kino Milenij, ponedjeljkom na HTV1, prikazat ćemo filmove: The Navigators, Lookin for Eric, My Name is Joe, Brad and Roses, Angel's Share, Ae Fond Kiss... te The Wind That Shakes the Barley.

KINO MILENIJ, svakog ponedjeljka na HTV1 u 23 sata, ciklus je suvremenih filmova europskih i neeuropskih autora, koji su snimljeni u ovom stoljeću.
Ciklus počinje filmovima engleskog redatelja Kena Loacha, a tijekom godine bit će prikazivana ostvarenja Asghara Farhadija, Claudea Lelouchea, Nilsa Malmrosa, Yea Loua, Catherine Breillat, Giuseppea Tornatorea i mnogih drugih.

Fotografije

Željezničari

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Maturanti, Pazi šta radiš (1984)

    image
    Posljednji školski dani jedne generacije maturanata. Grupa mladih susreće se sa životnom prekretnicom kada će se trebati pozdraviti s jednim važnim dijelom...
  • Povratak (2004)

    image
    Godina je 1973. i trinaestogodišnji Tommy Warshaw (Anton Yelchin) nalazi se na prekretnici: uskoro će postati muškarac. Dok njegova majka (Tea Leoni) tuguje za...
  • Biti potpuno iskren (2004)

    image
    Poslovni partneri Frank i Josh bankrotiraju nakon što njihov start-up posao naglo propadne. Frank, neženja i bez novaca, nevoljko se vraća svome domu kako bi...
  • Maratonci trče počasni krug (1982)

    image
    Šest mjeseci nakon atentata na kralja Aleksandra 1934. obitelj Topalović već naraštajima vodi radionicu mrtvačkih sanduka "Dugo konačište". Nakon pradjeda...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.