Ocjena: 6.8/10
Ocjena korisnika: 9/10
(4 glasa)

SADRžAJ

Eugène de Rastignac (M. Zidi), student iz francuske provincije, dolazi u Pariz na studij prava. Nastanjuje se u jeftinom pansionu u središtu grada u kojemu živi desetak neutjecajnih, skromnih ljudi iz različitih dijelova Francuske, od kojih mu svojim ponašanjem i pričama najviše zaokupljaju pažnju četrdesetgodišnji Vautrin (T. Karyo), iskusan i pritajeno podmukao, koji ne prestaje navoditi ostale da prihvate njegove upitne dubokoumne ideje, te Goriot (C. Aznavour), starac koji djeluje vrlo osamljeno. Mladom će se Rastignacu, kojemu je, doduše, san da jednoga dana postane ugledni Parižanin, omiliti starac s kojim će se zbližiti. No, činjenica da njega stalno posjećuju dvije imućne djevojke navodi ga na pomisao da on krije neusporedivo zanimljiviju prošlost nego što se to na prvi pogled čini...

Recenzije


Recenzirao/la Filip
srijeda, 14. lipnja 2023. 14:51
Uz Eugénie Grandet, Le Père Goriot najpoznatiji je roman Honoréa de Balzaca, francuskoga pisca koji se smatra ocem europskoga realističnoga romana 19. stoljeća, i koji, snagom svojih tekstova i iznimno bogatim opusom (koji broji više od 100 romana), stoji na samom vrhu svjetske književne baštine. Piščev sjajan dar zapažanja i izniman talenat za predočavanje stvarnih životnih situacija bile su odličan predložak za priličan broj filmova, uz što je zanimljiv podatak da je sam Le Pere Goriot bio... (više)
Lajkaj recenziju
0 komentara

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.