poster

Captains of April

CAPITAES DE ABRIL (2000)

drama, ratni, povijesni | Portugal, Španjolska, Italija, Francuska


Ocjena: 7.2/10

SADRžAJ

Noć je između 24. i 25. travnja 1974. Zauzevši se kod svojega brata ministra da se oslobode studenti koje je uhitila tajna policija, mlada profesorica Antonia (M. de Medeiros) i sama dospije u zloglasnu tamnicu fašističkoga režima. Istodobno, satnik Maia (S. Accorsi) odbija otići u krvavi i besmisleni kolonijalni rat koji Portugal vodi u Angoli, Mozambiku i Gvineji Bissao i podiže sa skupinom mlađih časnika istomišljenika pobunu koja će u povijesti ostati zabilježena kao "karanfilska revolucija" i svrstati njegovu domovinu u red demokratskih zemalja.
"Capitaes de Abril", epska politička drama o padu salazarovske diktature u Portugalu, cjelovečernji je redateljski debut internacionalne filmske zvijezde Marije de Medeiros (Golden Balls, Pulp Fiction, The Saddest Music in the World). Vješto ispričan, s nekoliko usporednih tijekova u kojima se intimne drame junaka isprepleću s uzbudljivom freskom društva u previranju, nabijen emocijama, film je dobro prihvaćen kod kritike. Prikazan je u službenoj konkurenciji u Cannesu, dok je u Sao Paolu osvojio i nagradu publike. Riječ je o angažiranom i začuđujuće zrelom djelu inteligentne umjetnice koja je prethodnom glumačkom suradnjom s redateljskim majstorima poput Philipa Kaufmana, Quentina Tarantina, Manoela de Oliveire i Terese Villaverde stekla sjajno iskustvo. Vrlo dobra glumačka ekipa s redateljicom u glavnoj ulozi te dobra kamera Michela Abramowicza pridonose ukupnome pozitivnom dojmu.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.