Ocjena: 5.8/10
Ocjena korisnika: 8.3/10
(4 glasa)

SADRžAJ

Nakon što sa svojim ljudima i uz pomoć svoje privlačne djevojke Eleanor (V. Zinny) prilikom pljačke banke u jednom gradu ukrade sto tisuća dolara u zlatnim polugama, opasni razbojnik Don Hogan (K. Kinski) se s ostatkom bande skloni na ranč Jackal´s. Riječ je o postaji za poštanske kočije smještenoj nedaleko od granice s Meksikom, gdje bi Hoganu i momcima opljačkano zlato uskoro trebala donijeti Eleanor. Hogan očekuje i dolazak vodiča koji bi njega i njegove ljude trebao odvesti u Meksiko, no ne zna da je vodiča već ustrijelio revolveraš John Webb (P. Casella). Kad na postaju uskoro stigne Webb, on Hoganu otkrije što je napravio te im predloži suradnju. U zamjenu za polovinu plijena Webb je spreman Hogana, njegove ortake i Eleanor odvesti u Meksiko. Svjestan da su im predstavnici zakona za petama i da zapravo nema izbora, Hogan pristane na Webbov prijedlog. No stvari se neće odvijati onako kao što pljačkaši očekuju.

Atraktivan, zabavan i tijekom prvog dijela prilično komoran špageti-vestern redatelja Giuseppea Varija ("Dvije suze", "Rim protiv Rima") prema riječima scenarista Adriana Bolzonija ("Šerif u dolini Nila") nadahnut je klasičnim američkim film noirom iz 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća, a protagonist Don Hogan je svojevrsna parafraza lika Johnnyja Rocca kojeg u remek-djelu "Otok Largo" Johna Hustona tumači veliki Edward G. Robinson. Ostvarenje koje je ostvarilo zavidnu međunarodnu distribuciju još je jedan zanimljiv predstavnik podžanra špageti-vesterna, čija je zlatna era trajala od sredine 1960-ih do sredine 1970-ih godina. Riječ je o djelima realiziranim niskim proračunima i mahom na talijanskom jeziku, od talijanskih redatelja, u talijanskim filmskim studijima Cinecitta, na Sardiniji i na lokacijama u Španjolskoj pustinji u pokrajini Almería. Današnji je film dramaturški i narativno uredno, nenametljivo i dovoljno energično režirano te atmosferično djelo koje se čvrsto pridržava žanrovskih obrazaca te koje obiluje prepoznatljivim ikonografskim detaljima. Možda ključni razlog uspjeha filma leži u izvrsnoj ulozi glasovitog i kontroverznog Klausa Kinskog ("Nosferatu: Fantom noći", "Fitzcarraldo") koji tumači središnjeg protagonista, a koji će godinu kasnije ključnu međunarodnu afirmaciju doživjeti naslovnom rolom u remek-djelu "Aguirre, gnjev božji" Wernera Herzoga. Pored atraktivne Victorije Zinny ("Viridiana"), njegovi su partneri znani Paolo Casella ("Zlato Rima" Carla Lizzanija, "Na vrhu" sa Sylvesterom Stalloneom) i iskusni Dante Maggio ("Svjetla varijetea", "Za dolar više").

Uloge: Klaus Kinski, Victoria Zinny, Paolo Casella, Dino Strano, Anthony Rock, Dante Maggio, Fortunato Arena, Anna Zinnemann, Adriana Giuffre, Gianni Pulone, Aldo Barberito, John Ely, Patrizia Adiutori
Scenarist: Adriano Bolzoni
Redatelj: Giuseppe Vari
Žanr: Špageti-vestern
Trajanje: 91 minuta

Fotografije

Moli za mrtve, ubij žive

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.