SADRžAJ

Dobrodušni rimski pekar Carlo Carloni (A. Fabrizi), pomalo pompozan i egoističan ali supruzi Mariji (G. Morlay) i obitelji potpuno predan čovjek, ni ne sluti kakve ga sve nevolje očekuju za ovaj Uskrs. Carlo je otac djevojčice Anne (A. Mazzotto) koja upravo danas ima prvu pričest, i svi su ukućani zbog toga naelektrizirani. Nervozan je i temperamentni Carlo jer kasni Annina haljina. Kad odluči sam otići po nju, Carlo će se susresti s nizom neočekivanih nezgoda. Nakon što mu se najprije pokvari auto zbog čega zaključi da mora pozvati taksi, netko će mu pred nosom preoteti taksi, te će biti prisiljen pričekati liniju gradskog autobusa. A kad se napokon nađe u autobusu, Carlo će postati svjedokom svađe i tučnjave putnika i vozača. U međuvremenu, nervoza sve više zahvaća i Mariju, a Anna je već gotovo histerična...

Na festivalu u Veneciji 1950. ovjenčana Međunarodnom nagradom, dinamična, šarmantna i vrlo zabavna komedija koscenarista i redatelja Alessandra Blassettija ("Druga vremena", "Ljubav i čavrljanje", "Simón Bolívar") nepretenciozno je i ležerno djelo koje iskričavim humorom karaktera i situacije obilježenu priču o svakodnevici običnih ljudi smješta u neorealistički kontekst. Scenarij uglednog Cesarea Zavattinija ("Kradljivci bicikla", "Čudo u Milanu", "Jučer, danas, sutra"), ujedno i autora priče, Blasettija i Susa Cecchija D´Amica ("Rocco i njegova braća", "Gepard") vješto eksploatira dojmljiv ambijent rimskih ulica i trgova, baš kao i mediteranski temperament i ekstrovertiranost, zamjetni su elementi burleske i apsurda, likovi su slikoviti i pomaknuti, neprestano je prisutan ironijski diskurs s mnogo empatije prema likovima, a tu je i niz zgodnih metafilmskih detalja poput obraćanja likova u kameru, oživljavanja starih fotografija i zaklanjanja oka kamere damskim šeširom. Glazba Alessandra Cicogninija ("Umberto D.", "Don Camillo", "Ljetno doba"), čestog suradnika Vittorija De Sice, dodatno pridonosi dinamici zbivanja, a cjelinu nose redom vrlo raspoložene glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi nastupa sjajan komičar A. Fabrizzi ("Pasji život", "Anđeli nose crveno" Nunnallyja Johnsona), a njegove su partnerice G. Morlay ("Zadovoljstvo", "Djevojke sumraka") i L. Dudarova ("Neron i Messalina", "Kremaljsko pismo").

Fotografije

Prva pričest

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.