Ocjena: 6.7/10
Ocjena korisnika: 6.7/10
(3 glasa)

SADRžAJ

Markantni Jeff Cameron (R. Mitchum) prezaposleni je liječnik iz San Francisca koji jedne noći, dok dežura u bolnici, preuzme slučaj mlade Margo Lannington (F. Domergue), djevojke koja je bezuspješno pokušala počiniti samoubojstvo. Dok otkriva detalje o njezinom identitetu, Jeff postaje svjestan da mu se Margo prilično sviđa. Iako ga njegova djevojka Julie (M. O´Sullivan), bolničarka u istoj bolnici, upozori da je Margo udana za utjecajnog starijeg milijunaša Fredericka Lanningtona (C. Rains), Jeff ipak odluči s njom izići u grad. Kad mu Margo kaže da je Frederick zapravo njezin otac, te da ona odlazi na put u Nassau, Jeff pod utjecajem alkohola skupi hrabrost za susret s njezinim navodnim ocem, te otkrije da mu je ona lagala. Dok bijesan napušta njihovu kuću, Jeff začuje Margoin vrisak te se smjesta vrati i, povjerovavši njezinim riječima da joj je Frederick istrgnuo naušnicu, upusti u fizički obračun s njim. Sve završi time da Margo jastukom uguši Fredericka te odgovornost za ubojstvo koje proglasi nesretnim slučajem pokuša svaliti na njega. Nakon što na njezin nagovor ne zove policiju, Jeff odluči da zajedno pobjegnu prema meksičkoj granici...

Intrigantan, uzbudljiv i efektno stiliziran noirovski triler redatelja Johna Farrowa ("Veliki sat", "Noć ima tisuću lica", "Njegov tip žene"), za koji je scenarij prema priči Lea Rostena ("Mračni ugao" Henryja Hathawaya) napisao Hitchcockov česti suradnik Charles Bennett ("39 stepenica", "Strani dopisnik", "Čovjek koji je previše znao"), još je jedan projekt realiziran u okrilju producentske tvrtke RKO i pod paskom glasovitog Howarda Hughesa. Njegov je utjecaj bio toliki da je glavnu žensku ulogu dobila ne osobito darovita F. Domergue ("Dvoboj na Silver Creeku", "Kult kobre"), Hughesova tadašnja djevojka koja je u ovom filmu ostvarila prvu važniju ulogu. Riječ je o filmu koji odlično funkcionira kao zanimljiva karakterna studija o postojanom muškarcu kojem se život raspadne zbog strasti i požude. Posrijedi je i povremeno melodramatično ostvarenje koje pored sigurne režije, dojmljive ugođajnosti, izvrsne crno-bijele fotografije Nicholasa Musurace ("Ljudi mačke", "Iz prošlosti") te impresivne glazbe sedam puta za Oscara nominiranog Roya Webba ("Silom dadilja", "Ozloglašena", "Marty") odlikuju i raspoložene interpretacije muškog dijela glumačke postave. U glavnoj ulozi nastupa R. Mitchum ("Noć lovca", "Rt straha", "Ryanova kći"), a njegovi su partneri C. Rains ("Gospodin Smith ide u Washington", "Casablanca", "Lawrence od Arabije") i M. O´Sullivan ("Mršavko", "Tarzan i njegova družica", "Hannah i njezine sestre").

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.