SADRžAJ

Markantni Joe Peters (C. McGraw) sposoban je istražitelj osiguravajućeg društva Southwest Indemnity iz Los Angelesa, koji uvijek radi u paru s kolegom Harryjem Millerom (L. J. Heydt). Nakon uspješno riješenog slučaja povezanog s pljačkom banke, momci se odluče zasebnim letovima vratiti u L.A., te Joe ubrzo u zrakoplovu upozna atraktivnu mladu Teksašanku Diane Marley (J. Dixon). Ona je ambiciozna djevojka iz siromašne obitelji, koja vjeruje da bi se u "gradu anđela" mogla obogatiti. Iako ga Diane snažno privuče, Joe unatoč noći zajednički provedenoj u hotelu ubrzo shvati da kod nje nema nikakve šanse, jer ju zanimaju isključivo bogati muškarci koji joj mogu omogućiti život na visokoj nozi. Vrativši se u Los Angeles, Joe s Millerom uskoro preuzme slučaj krađe krzna iza koje čini se stoji nedodirljivi utjerivač dugova Kendall Webb (L. Gilmore). Kad posjeti Webba, Joe u njegovu društvu ugleda Diane, što u njemu ponovo razbudi strast. Zbog snažnih osjećaja prema njoj on će se ubrzo s Webbom upustiti u organiziranje pljačke poštanskog vlaka s plijenom od 400 tisuća dolara.

Atraktivna i zanimljiva noirovska krimi-drama redatelja Harolda Danielsa ("Kći zapada", "Kuća crne smrti"), za koju scenarij potpisuju Steve Fisher ("Odredište Tokio", "Johnny Reno") i George Bricker ("Melodija za dvoje", "Plavuša iz Singapura"), prilično spretno barata odrednicama i konvencijama film noira. Premda je riječ o niskobudžetnom projektu s ne osobito poznatim ali pouzdanim Charlesom McGrawom ("Spartak", "Ptice") u glavnoj ulozi, sve sastavnice noira su na broju. Tu su karakterno nepostojan i povodljiv antijunak koji podliježe čarima atraktivne i pohlepne mlade djevojke, spretno i sugestivno prikazan polusvijet kriminalaca i utjerivača dugova, potom grubi protagonisti koji izmjenjuju cinične i sočne replike, kao i naglašena moralistička dimenzija priče uz intrigantno sugeriranje karakterne i etičke nestalnosti onodobne američke srednje klase koja je prema autorima bila prilično sklona korupciji. Izdvojiti vrijedi i vješto poigravanje svjetlom i sjenom za što je zaslužan ugledni direktor fotografije Nicholas Musuraca ("Ljudi mačke", "Iz prošlosti"), te redom raspoložene glumačke interpretacije. Pored darovite Joan Dixon ("Eksperiment Alcatraz", serija "Alfred Hitchcock predstavlja"), partneri Charlesa McGrawa su cijenjeni Lowell Gilmore ("Slika Doriana Graya", "Rudnici kralja Solomona") i poznati Louis Jean Heydt ("Veliki san", "Trideset sekundi iznad Tokija").

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.