SADRžAJ

Kad jedne večeri u napadu panike razvali ulazna vrata njujorškog muzeja u kojem radi, te odmah potom i napadne policajca, likovni kritičar i predavač George Steele (P. O´Brien) svojim sasvim neočekivanim ponašanjem privuče pozornost kolega i šefova. On je tijekom Drugog svjetskog rata bio vojni časnik, a nakon njegova završetka smatra se stručnjakom za nacističke umjetničke krivotvorine. Iako je svojim ponašanjem nanio štetu muzeju, upravni odbor ustanove, koji čine kustos Stevenson (D. O´Flynn), dr. Lowell (R. Collins) i ravnatelj Barton (E. Sanford), u cilju izbjegavanja skandala ne želi protiv Georgea podići tužbu, jer svi vjeruju da je ozbiljno bolestan ili da je to napravio pod utjecajem alkohola. Kad na mjesto događaja ubrzo stignu njegova djevojka Terry Cordell (C. Trevor) i policijski poručnik Cochrane (W. Ford), George počne tvrditi da je bio sudionikom teške željezničke nesreće od koje je duboko traumatiziran. Problem je, međutim, u tome što nitko nema pojma ni o kakvoj željezničkoj nesreći, i što nikakva nesreća nije zabilježena. Kad shvati da mu ne vjeruje nitko osim djevojke Terry i zagonetnog Traybina (H. Marshall), istražitelja Scotland Yarda kojemu je muzej prilično zanimljiv, George će početi naslućivati dimenzije spletke u kojoj se našao.

Intrigantna i uzbudljiva noirovska psihološka triler-drama redatelja Irvinga Reisa ("Velika ulica", "Svi moji sinovi") uspjela je adaptacija kratke priče "Madman´s Holiday" popularnog američkog pisca pulp-literature i scenarista Fredericka Browna (serije "Alfred Hitchcock predstavlja", "Zvjezdane staze"). Riječ je o filmu koji pomalo populistički zagovara masovnu umjetnost te kritizira umjetnički elitizam u koji uvrštava i kolekcionarstvo i primjerice nadrealizam, što je sasvim u skladu s habitusom Fredericka Browna kao pisca kojeg se nekad smatralo šund-autorom. Sigurno režiran film odlikuju dojmljiv tjeskoban ugođaj, vrlo efektna crno-bijela fotografija jednom za Oscara nominiranog Roberta De Grassea ("Vrata za pozornicu", "Kradljivac tijela"), impresivno poigravanje svjetlom i sjenom, nenametljiva stiliziranost, brz narativni ritam s prilično suspensa kojem pridonosi i izvrsna glazba dvostrukog oskarovca Leigha Harlinea ("Snjeguljica i sedam patuljaka", "Ponos Jenkija"), te odlične glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi nastupa pouzdani Pat O´Brien ("Anđeli garava lica", "Neki to vole vruće", "Ragtime"), a pored sjajne oskarovke Claire Trevor ("Poštanska kočija", "Otok Largo") njegovi su partneri ugledni britanski glumac Herbert Marshall ("Strani dopisnik", "Male lisice") i hvaljeni Wallace Ford ("Nakaze", "Sjena sumnje").
Crno-bijeli film

Fotografije

Neuspjeh

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.