SADRžAJ

Markantni Wyatt Earp (J. McCrea), bivši lovac na bizone i poduzetnik izuzetno vješt u rukovanju revolverom, godine 1874. stiže u stočarski grad Wichitu u Kansasu. Nakon što osujeti pokušaj pljačke banke, utjecajni bankar Sam McCoy (W. Coy) nagovori gradonačelnika Andrewa Hopea (C. Benton Reide) da Wyattu ponudi posao šerifa. Isprva odbivši dužnost čuvara zakona, Wyatt će se predomisliti nakon što skupina pijanih i razuzdanih goniča stoke u gradu izazove nered i pritom slučajno ubije jednog dječaka. Odlučan kazniti počinitelje, Wyatt kauboje s ranča Veliko W moćnog Clinta Wallacea (W. Sande) uhiti uz pomoć novinara Bata Mastersona (K. Larsen) i idealima vođenog novinskog izdavača Arthura Whitesidea (W. Ford), te ih do početka suđenja smjesti u zatvor. No bankar McCoy i vlasnik saluna "Doc" Black (E. Buchanan) na to zaključe da je Wyatt pretjerao, te mu počnu okretati leđa. A kad Black pokuša organizirati njegovo ubojstvo, Wyatt će shvatiti da je kucnuo trenutak da uz pomoć braće Jima (J. Smith) i Morgana (P. Graves) te McCoyeve privlačne kćeri Laurie (V. Miles) u gradu zavede red i zakon.
Godine 1956. ovjenčan Zlatnim globusom, izvrstan vestern "Wichita" prvi je film koji je glasoviti redatelj Jacques Tourneur ("Ljudi mačke", "Iz prošlosti", "Noć demona") realizirao u tehnici CinemaScopea. Riječ je o inteligentno napisanom, razmjerno stiliziranom i žanrovskoj tradiciji snažno usmjerenom ostvarenju koje se sasvim ne pridržava biografskih činjenica iz života glasovitog Wyatta Earpa, jer on u razdoblju u kojem se priča zbiva još nije bio šerif. Ipak, autentičnosti i uvjerljivosti djela pridonosi i činjenica da je kao savjetnik na njemu angažiran Earpov biograf Stuart N. Lake, koji je odobrio ponešto slobodniji pristup nekim detaljima iz njegove biografije. Režija Jacquesa Tourneura razigrana je i vrlo sugestivna, odličan karakterni glumac Joel McCrea ("Strani dopisnik", "Sullivanova putovanja", "Pucnji poslijepodne") sjajno utjelovljuje legendarnog junaka, scenarij Daniela B. Ullmana ("Sedam gnjevnih ljudi", "Tajanstveni otok") dinamičan je i nabijen akcijom, glazba šest puta za Oscara nominiranog Hansa J. Saltera ("Frankenstein susreće vukodlaka", "King Kong protiv Godzile") dojmljivo prati i "objašnjava" zbivanja, a efektnosti djela pridonosi i fotografija uglednog Harolda Lipsteina ("Prijatelj Joey", "Pakao je za heroje"). Pored slavne Vere Miles ("Tragači", "Psycho", "Čovjek koji je ubio Libertyja Valancea"), u sporednim ulogama nastupaju pouzdani Lloyd Bridges ("Točno u podne", "Ima li pilota u avionu") i iskusni Wallace Ford ("Nakaze", "Sjena sumnje").

Fotografije

WichitaWichitaWichita

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.