Ocjena: 7.1/10
Ocjena korisnika: 9.3/10
(3 glasa)

SADRžAJ

Grad Jericho u američkoj državi Kansas 1908. godine carstvo je grijeha i preljuba. Dave Connors (C. Wilde) uspješni je odvjetnik s političkim ambicijama, oženjen vrlo privlačnom ali alkoholu sklonom Belle (A. Dvorak). Istodobno je u ljubavnoj vezi s atraktivnom Juliom Norman (A. Baxter), djevojkom kojoj je prije nekoliko godina pomogao riješiti tešku situaciju s njezinim invalidnim ocem Jeffersonom (H. Hull), nakon čega je Julia otišla na studij prava. Daveov najbolji prijatelj je Tucker Wedge (K. Douglas), također s političkim ambicijama, na kojeg veliki utjecaj ima njegova manipulacijama sklona supruga Algeria (L. Darnell). Stvari će se početi komplicirati nakon što se Algeria jednog dana pokuša približiti Daveu, a on je odlučno odbije. Algeria tada u gradskim novinama objavi kompromitirajuće detalje o Daveu, a on osramoćen prisiljen je napustiti grad. No nevoljama tu nije kraj, jer Algeria odluči osobno voditi političku karijeru utjecajima podložnog Tuckera...

Realizirana u produkciji Oscarom ovjenčanog scenarista (Bubnjevi uzduž Mohawka, Zabava je najljepši posao na svijetu) i producenta Lamara Trottija (Žuto nebo), koji potpisuje i scenarij filma temeljenog na istoimenom romanu Paula Wellmana, izvrsna drama "Zidine jerihonske" još je jedno prepoznatljivo ostvarenje redatelja Johna M. Stahla (Besmrtni narednik, Prepustite je nebu). Jedan od 36 utemeljitelja američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, Stahl je bio blizak suradnik vlasnika glasovitog studija MGM Louisa B. Meyera, a najpoznatiji je kao redatelj sjajnih melodrama "Imitacija života" i "Veličanstvena opsesija", čije će prepravke snimiti Douglas Sirk. Njegov današnji film intrigantno je, sugestivno režirano, slikovitim likovima napučeno i moralistički intonirano ostvarenje u kojem je moguće zamijetiti i elemente sapunice. Osim efektnim prikazima bračnih i ljubavnih odnosa te dojmljivom fotografijom trostrukog oskarovca Arthura C. Millera (Kako je bila zelena moja dolina, Pjesma Bernadette), cjelina imponira i profiliranjem triju izuzetno zanimljivih ženskih karaktera koje maestralno interpretiraju L. Darnell (Moja draga Clementina, Pismo trima ženama), oskarovka A. Baxter (Veličanstveni Ambersonovi, Sve o Evi) i A. Dvorak (Lice s ožiljkom, G Men). Pored C. Wildea (Najveća predstava na Zemlji), njihov je partner K. Douglas (Putovi slave, Spartak), a filmsku glazbu potpisuju Cyril J. Mockridge (Čovjek koji je ubio Liberty Valancea) i čak deveterostruki oskarovac Alfred Newman (Moderna vremena, Kralj i ja).

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.