poster

Battle Cries

Haut les coeurs! (1999)

drama, romantika | Francuska, Belgija
Redatelj: Sólveig Anspach

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u državi
Ocjena: 7.3/10

SADRžAJ

Drama. Emma (K. Viard) je zatrudnjela s mladićem Simonom (L. Lucas), iako on nije oduševljen time što će uskoro postati otac. Međutim, Emmin najveći problem nije Simonovo mišljenje. Kada joj liječnici dijagnosticiraju zloćudni tumor na dojci, nesretna će se žena naći pred iznimno teškom dvojbom. Želi li poživjeti, mora će se podvrći kemoterapiji, što će trajno oštetiti plod, pa se pobačaj u tom slučaju podrazumijeva. No, Emma ne želi tako lako odustati od majčinstva...
Na dodjeli francuske nacionalne filmske nagrade César 2000. jedno je od iznenađenja, i to vrlo ugodnih, bilo i proglašenje dobitnice u kategoriji najbolje glavne ženske uloge. Trijumfirala je Karin Viard (Embrassez qui vous voudrez, Le Rôle de sa vie) koja je, prema mnogim ocjenama, u drami "Glavu gore!" na jedinstveno uvjerljiv način odglumila mladu ženu suočenu s teškom dvojbom: podvrći se radikalnoj kemoterapiji kako bi izliječila rak dojke ili - odustati od liječenja i tako spasiti svoju trudnoću i dugo priželjkivano dijete. Film je 1999. prema scenariju napisanom zajedno s Pierreom Erwanom Guillaumeom režirala francuska filmašica islandskog podrijetla Sólveig Anspach (Made in the USA, Stormy Weather) kao svoj dugometražni debi potvrdivši da biti bez konkretnog iskustva ne znači nužno biti i bez autorske zrelosti. Naime, drama "Glavu gore!" plijeni upravo zrelošću i koncentriranošću na zaplet i likove, te se čini kao da je film realizirala osoba iza koje je niz sličnih naslova. Gotovo dokumentarističkog ugođaja, redateljičin je uradak neprestance usredotočen na proživljavanje i postupke glavne junakinje, te njeno hrabro hrvanje s nemogućom dilemom - vlastiti život ili život priželjkivanog djeteta. Uz Karin Viard koja je uistinu briljantno odglumila svoj lik podarivši pojmu majčinstva osobni pečat, u filmu nastupaju i Laurent Lucas (J'ai horreur de l'amour) kao Simon, te Claire Wauthion (Berthe) u ulozi Emmine majke. Uvjerljiv i u prikazu borbe s vlastitom bolešću i u medicinskim objašnjenjima događaja, film je s pravom privukao pozornost strukovnih ocjenjivačkih sudova, pa je uz tri nominacije za Césara (uz Karin Viard koja je dobila nagradu nominirani su i redateljica za svoj prvi rad, te Laurent Lucas), dobio i dvije nagrade u belgijskom Ghentu na Flanders International Film Festivalu.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.