poster

Čudesno putovanje jedne kornjače

Turtle: The Incredible Journey (2009)

dokumentarni | Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija, Njemačka
Redatelj: Nick Stringer

Ocjena: 6.9/10
Ocjena korisnika: 10/10
(4 glasa)

SADRžAJ

Mala glavata kornjača, vrsta koja postoji još od doba dinosaura, izleže se na obali Floride i još nejaka kreće na najduži put svoga života, jedno od najnevjerojatnijih putovanja što ga proputuju bića na zemlji i u moru. Samo jedna od njih deset tisuća preživi i dođe do kraja puta koji je smisao njihovog života. Većina ih strada od velikih preooceanskih brodova, njih oko deset tisuća godišnje. Mala kornjača putuje od Floride prema sjeveru, Golfskom strujom preko sjevernog Atlantika, zatim južno, prema Africi i toplim morima, kako bi stigla na Azore. Putovanje traje šest godina. Kad stigne na Azore, mala kornjača već je duga 60 cm i zubima može zdrobiti i rakova kliješta. Na Azorima se zasluženo odmara, a zatim kreće na zadnju etapu svog nevjerojatnog putovanja, na Karibe, koji su njezino konačno odredište. Na Karibima je život opasan i da se mala kornjača nije očeličila svojim šest godina dugim putovanjem, ovdje ne bi preživjela. No, sada je duga jedan metar, i široka jednako toliko. Živjet će ovdje mirno sve do svoje 21. godine kada će slijediti jedan drugi zov, zov koji je svrha cijelog njezinog puta i cijelog njezinog života: krenut će natrag putem kojim je došla, naći će mužjaka koji je, poput nje, jedan od rijetkih koji je uspio, a nakon parenja, bez lutanja će naći istu onu floridsku obalu s koje je i sama krenula, ondje će položiti jaja i vratiti se u svoj sada stalni dom, na Karibe. Isti put ponavljat će svake dvije ili tri godine sljedećih pedeset godina svojega života...
Film o glavatoj kornjači, vrsti koja izumire, producirala je fondacija Save Our Seas. Film sadrži spektakularne podvodne snimke kornjačinog putovanja, morskih pasa, riba i okom jedva vidljivih bića, a osobito je impresivna sekvenca kad veliki brod pred sobom sve rastjeruje i uništava. Dodatnu dramatičnost filmu daje uživljena naracija Mirande Richardson.

Fotografije

Čudesno putovanje jedne kornjače

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.