Ocjena: 6.0/10
Ocjena korisnika: 8/10
(2 glasa)

SADRžAJ

Farmer Jones, po mišljenju svojih susjeda, ne vodi svoju farmu čvrstom rukom, pa mu se zato i dogodilo to što mu se dogodilo: životnje na farmi digle su pobunu, koja se pretvorila u pravu revoluciju. Prva žrtva revolucije bio je mudri Old Major, svinja. Prirodni nasljednici na mjestu vođe bile su druge dvije svinje, Snowball i Napoleon, najinteligentnije životnje na farmi.

Farmer Jones gubi farmu, ne može vratiti dugove i postaje beskućnik. Životinje slave - napokon je farma njihova. Imaju brojne zamisli i planove: naučit će čitati i pisati; raspravlja se o gradnji mlina - jest da je to težak posao, ali će im poslije uštedjeti vrijeme, radit će samo tri dana u tjednu... Donose svoj popis Zapovijedi koje sve životinje trebaju poštivati.

Sve što se događa pripovijeda nam kujica Jessie, koja uskoro treba na svijet donijeti štence. Upravo ona prva osjeti da nešto nije kako treba, i to zato što su joj štenci oduzeti čim su rođeni. Odvedeni su na obuku, rekao je Napoleon.
A zatim sve počinje sličiti na ljudsko društvo: Napoleon i Snowball bore se za prevlast; pobijedi Napoleon i otjera Snowball uz pomoć svojih vjernih slugu. Sada kao pravi vođa, Napoleon počinje živjeti u kući i spavati u krevetu, iako se to protivi Zapovijedima. Druge životinje grade mu spomenik.
Uskoro životinje nauče govoriti ljudski jezik, a to je odlična prigoda da Napoleon počne trgovati s ljudima i tako zarađivati za sebe.
Ukratko, njihov je društveni poredak ovakav: svinje vladaju i ponašaju se kao ljudi, konji su poslušni i kukavice, ovce deklamiraju što se od njih očekuje, kokoši kokodaču i trčkaraju bez koristi, djeca, štenci, od malih su nogu odgajana da budu poslušni vojnici vođe, a kuja Jessie, poštena i vjerna svojim prijateljima, pokušat će popraviti stvar.
Životinjska farma jedna je od ekranizacija briljantne istoimene alegorijske priče Georgea Orwella koja je nastala 1945. godine, u vrijeme kad se Orwell, socijalist demokrat, kritički odnosio prema Staljinovoj diktaturi. Neprekidna uhićenja, cenzure i ukidanje mnogih sloboda smatrao je posljedicama staljinizma i komunizma, te je društvenu situaciju nakon Drugog svjetskog rata pretočio u priču o pobuni životinja.
Film je osvojio nagradu Genesis kao najbolji film 1999. godine, nagradu na festivalu fantastike za najbolje efekte, nominiran je za Emmy za zvuk i montažu, te za nagradu Saturn kao najbolji film.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Čarolija malina (2010)

    image
    Priča 11-godišnje Monike, koja se okrivljuje za probleme u zemlji. Djevojka misli da ako ona osvoji natjecanje znanosti, onda će se njezin tata vratiti kući i...
  • Zbogom Berlin (2016)

    image
    Trinaestogodišnji Maik osjeća se nevidljivo: emotivno distancirani otac i majka alkoholičarka opsjednuti su vlastitim problemima i ne posvećuju mu pažnju. Ništa...
  • Ich will (k)ein Kind von Dir (2016)

    image
    Philipp and Anna live in Berlin's baby boom neighborhood Kreuzberg. They also like to go to the playground, but with their little niece Nele. Anna doesn't want to...
  • Gradonačelnica slastičarka (2011)

    image
    Mary je neobrazovana pekarica iz malog grada, majka troje djece i divna kućanica. Njen rutinski život je razbijen u trenutku u kojem njezina kći šalje njezinu...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.