SADRžAJ

Liječnici iz Građanskog rata nazivali su ga histerijom, melankolijom i ludilom. Za vrijeme Prvoga svjetskog rata bio je poznat kao „šok od granata“. Do Drugoga svjetskog rata postao je „ratni zamor“. Danas se klinički prepoznaje kao posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), onesposobljujuća anksioznost koja je rezultat izlaganja životno opasnim situacijama poput ratnog sukoba.
Ovaj HBO-ov dokumentarac istražuje ratni stres i posttraumatski stres na vojnom osoblju i njihovim obiteljima kroz zabilježenu američku vojnu povijest. Počevši s prvim dokumentiranim slučajevima iz Građanskog rata, film proučava pojavu PTSP-a kroz dva svjetska rata i Vijetnamski rat, kao i recentnije slučajeve vojnika koji su služili u Iraku i Afganistanu. Priče se pripovijedaju kroz indikativna pisma i dnevnike vojnika; fotografije i snimke sukoba; intervjue u prvom licu s veteranima Drugoga svjetskog rata, Vijetnamskog rata, operacije Pustinjska oluja i operacije Iračka sloboda; te intervjue s članovima obitelji vojnika s PTSP-om. Također su uključeni pronicavi razgovori između Gandolfinija i visokih američkih vojnih časnika, regruta u Iraku i medicinskih stručnjaka zaposlenih u vojnome medicinskom centru Walter Reed u Washingtonu.

TRAJANJE: 68 min

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.