poster

Potraga za Gadafijevim milijardama

The Hunt for Gaddafi's Billions (2020)

dokumentarni | Nizozemska

Ocjena: 6.6/10

SADRžAJ

Duže od 40 godina, pukovnik Muamer Gadafi, kog su nazivali i “besni pas”, vladao je Libijom čvrstom rukom. Disidenti su ubijani, kritičari stavljani na muke, kružile su glasine da je on lično odgovoran za nekoliko avionskih nesreća, uključujući i Lokerbi. Krvoproliće je obuhvatalo hiljade ljudi. Gadafi je sponzorisao borce za slobodu i terorističke grupe poput IRA, španske ETA-e i FARC u Kolumbiji.
Tokom četiri decenije vladavine, libijska nafta ga je učinila najbogatijim diktatorom u Africi, sa preko 150 milijardi dolara. Nakon njegovog nasilnog ubistva 2011. godine, niko nije znao šta se desilo s krvavim plenom. Delovalo je da je sve nestalo, iščezlo u vazduh. Ali zapravo, veći deo novca je tajno prokrijumčaren izvan države, preko sumnjivih bankarskih transakcija, trgovine oružjem i kutija punih keša, do Evrope, Emirata i Južnoafričke Republike, zemlje Gadafijevog starog prijatelja Nelsona Mandele.
Prateći glasine o tome da su Gadafijeve milijarde dolara sakrivene u Južnoj Africi, dve ekipe lovaca na blago utrkuju se da nađu gotovinu i vrate je narodu Libije. Svaka ekipa navodno radi po nalogu vlade Libije, i tvrde da žele da se novac vrati tamo gde mu je i mesto. Ali ništa nije tako prosto kao što deluje, naročito u kriminalnom podzemlju. Nailazimo na lažne planove, dobre momke koji postaju lopovi, i obrnuto.
U ovom napetom dugometražnom dokumentarcu pratimo zlatnu groznicu, neumornu potragu za novcem. Na tragu lovaca na glave, korumpiranih političara i špijuna, idemo od tajnih sastanaka do iznuđivanja odgovora i pretnji, sve do obmana druge ekipe; obe grupe su spremne da urade sve što je potrebno da bi došle do plena. Linije istine se zamućuju i maske padaju, dok se otkrivaju pravi motivi. Ovo je priča o pohlepi, korupciji i obmani u najvišim krugovima društva.

Fotografije

Potraga za Gadafijevim milijardama

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Kapital u 21. stoljeću (2019)

    image
    Prilagođavajući jednu od najvažnijih revolucionarnih i najmoćnijih knjiga našega doba, „Kapital u 21. stoljeću“ putovanje je kroz bogatstvo i moć koje ruši...
  • Putinovi svjedoci (2018)

    image
    U dva dijela ovoga filma vidjeti ćemo priču koja je zasnovna na jedinstvenim i isključivo dokumentarnim svjedočanstvima o pravim uzrocima i posljedicama operacije...
  • The Day the Dinosaurs Died (2017)

    image
    Investigates the greatest vanishing act in the history of our planet - the sudden disappearance of the dinosaurs 66 million years ago.
  • Posljednja oaza (1983)

    image
    Trogodišnje snimanje rezultiralo je gomilom materijala koji između ostalog prikazuje povratak jata ptica s dalekog juga, rađanja i smrt, borbe životinja te mnoge...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.