SADRžAJ

Novi Guliver je sovjetski crno-beli igrano-animirani film za decu, snimljen 1935. u režiji Aleksandra Ptuška, poznat kao jedno od prvih celovečernjih ostvarenja te vrste.Predstavlja slobodnu adaptaciju Guliverovih putovanja engleskog pisca Džonatana Svifta. Protagonista, koga tumači Vladimir Konstantinov, je mladi sovjetski pionir, koji sanja kako dolazi u Liliput, zemlju patuljaka, u kojoj otkriva kako kapitalisti tlače radničku klasu, te im odlučuje pomoći. Ptuško, koji je godinama pre eksperimentisao s kombinovanjem filmske animacije i igranih scena, za film je koristio preko 3000 lutaka. Ptuškov film, koji su mnogi kasnije upoređivali s radovima njegovog savremenika Vilisa Obrajena radovima o King Kongu, je doživeo veliki uspeh, kako u domovini, tako i u inostranstvu, gde je dobio brojne pohvale. Ptuško je od preduzeća Mosfilm dobio sopstveni studio, koji je prozvan Ptuškov kolektiv, gde je sledećih godina radio brojna zapažena ostvarenja.
Mladom Konstantinovu uloga Gulivera bila je jedina u životu. Devet godina kasnije je za vreme drugog svetskog rata poginuo kao pripadnik Crvene armije u borbama kod Talina.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.