SADRŽAJ

Havana, 1964. Legendarni revolucionar Ernesto 'Che' Guevara (B. del Toro) objašnjava u intervjuu američkoj novinarki bit revolucije. Zatim pratimo početak revolucionarnog puta argentinskog liječnika Guevare, koji prvi put susreće Fidela Castra (D. Bichir) 1955. u Ciudad de Méxicu. 'Che' se priključuje Castrovom revolucionarnom pokretu koji od male skupine ljudi s vremenom prerasta u ozbiljnu vojsku. Istodobno s usponom Castrova pokreta, svjedočimo i Cheovom glasovitom govoru u Ujedinjenim narodima, 1964. godine, kada je optužio SAD za imperijalizam i uništenje Južne Amerike...

Biografski film o legendarnom revolucionaru Ernestu Che Guevari nastao je na inicijativu glumca B. Del Tora (Privedite osumnjičene, Traffic, Sin City) koji je godinama pedantno istraživao revolucionarov život. Kao redatelj u jednoj je fazi figurirao glasoviti umjetnik Terrence Malick (Drvo života, Božanstveni dani), no projekt je na kraju završio u rukama jednog od najuglednijih suvremenih američkih redatelja Stevena Soderbergha (Traffic, Erin Brokovich, Oceanovih 11, Seks, laži i videovrpce). Soderbergh je priči o Ernestu Che Guevari pristupio epski, snimivši četverosatni film, koji je na Canneskom filmskom festivalu prikazan u integralnoj verziji, da bi u kinima uglavnom bio distribuiran u dvodijelnoj verziji. Tako i HRT film prikazuje u dva dijela. Kritike Soderberghova epa bile su uglavnom vrlo pohvalne, riječ je o impresivnom ostvarenju koje pedantno, slojevito i pripovjedački sigurno rekonstruira važne epizode povijesti 20. stoljeća, nudeći slojevit pogled na lik i djelo glasovitog revolucionara. Briljantna naslovna uloga donijela je B. del Toru nagradu Canneskog filmskog festivala.

NAGRADE:
CANNES FILM FESTIVAL 2008. - Najbolji glumac (Del Toro).
GOYA AWARDS 2009. - Najbolji glumac (Del Toro).

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

Prijavi se

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.