SADRžAJ

Najglamuroznija ikona velikog ekrana 40-ih godina 20. stoljeća, najpopularnija pin-up djevojka tijekom Drugog svjetskog rata i tipičan proizvod Hollywooda kojim su dominirali muškarci u stvarnom je životu bila žena za koju je Orson Welles s pravom rekao: "Patila je cijeli život". Margarita Carmen Cansino rođena je kao najstarije dijete Eduarda Cansina, plesača iz gradića u blizini Seville i majke Amerikanke irskog podrijetla. Nastupala je u Ziegfeldovim revijama. Neko je vrijeme plesala s ocem kad ju je primijetio šef Foxa u klubu Caliente. Prepoznao je njezin potencijal, dogovorio probno snimanje i potpisao ugovor s njom. Želeći se maknuti od očeva zlostavljanja, pobjegla je s promotorom Edwardom C. Judson, više nego dvostruko starijim od sebe, koji ju je podvodio onima koji su joj mogli pomoći da napreduje u karijeri. Brak s Orsonom Wellesom bio je medijski popraćen i opisivali su ih kao spoj ljepotice i genija. U "Dami iz Šangaja" Welles je predstavio posve novu Ritu. Tada je već postala zvijezda Columbije i šef studija Harry Cohn pokušavao se prema njoj ponašati kao prema osobnom vlasništvu. I njezin drugi brak s Alijem Khanom raspao se iako mu je rodila kćer, princezu Jasmin Aga Khan koja se poslije brinula za majku koja je oboljela od Alzheimerove bolesti. Rita Hayworth udala se još dvaput, ali nikad nije našla sreću. Za njom su ostali izvrsni filmovi, među kojima i dva u kojima je glumila uz Freda Astairea, koji je poslije priznao da mu je ona bila omiljena plesna partnerica. Prvi je put bila najavljena kao glavna zvijezda u filmu "Djevojka s naslovne strane" i postala ikona kao fate femme u "Gildi" Charlesa Vidora. "Prijatelj Joey" bio je njezin posljednji film za Columbiju. Rita Hayworth, seks simbol ili žrtva zvjezdanog sustava? Julia i Clara Kuperberg pripovijedaju životnu priču Rite Hayworth prikazujući rijetke snimke intervjua i razgovaraju s Caren Roberts, scenaristicom filma "Rita", kolekcionarkom i stručnjakinjom za Ritu Hayworth. Među ostalim sudionicima su Budd Moss, bivši agent Rite Hayworth, Molly Haskell, filmska kritičarka i Tony Maietta, povjesničar filma. Hermes Pan, najpoznatiji po suradnji s Fredom Astaireom na koreografiji, prisjeća se Rite Hayworth kao plesačice. Isječci iz filmova kao što su "Samo anđeli imaju krila", "Nikad nećeš postati bogat", "Nikad nisi bila ljepša", "Krv i pijesak", "Gilda", "Dama iz Šangaja", "Slučaj na Trinidadu", "Salome", "Prijatelj Joey" i "Došli su u Corduru" potkrijepit će izlaganja filmaša.

Fotografije

Rita Hayworth - od Gilde do RiteRita Hayworth - od Gilde do RiteRita Hayworth - od Gilde do Rite

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Isušivanje Alcatraza (2017)

    image
    Najnovijom tehnologijom specijalnih efekata isušujemo vode oko Alcatraza i pokazujemo zašto se iz ozloglašenog otočkog zatvora nije moglo pobjeći.
  • Oh Dior! (2017)

    image
    Sabbatical Entertainment’s exclusive original documentary admires Christian Dior, the famous French fashion designer whose post-World War II creations were wildly...
  • The Day the Dinosaurs Died (2017)

    image
    Investigates the greatest vanishing act in the history of our planet - the sudden disappearance of the dinosaurs 66 million years ago.
  • Srbenka (2018)

    image
    U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena 12-godišnja Srpkinja. Četvrt stoljeća poslije redatelj Oliver Frljić radi na kazališnoj predstavi o tom slučaju, a probe...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.