SADRžAJ

AMBICIJA nastavlja tip narativnog razjašnjavanja ideja izravnim obraćanjem koji je Hal Hartley slijedio u djelu TEORIJA POSTIGNUĆA. No ovoga su puta predmet istraživanja granice do kojih će pojedinac ići, suočen s nasumičnim oprekama, kako bi postigao izvrsnost koju njegov posao zahtijeva.
Jedan od tri kratkometražna filma Hala Hartleyja iz 1991. godine, uz „Surviving Desire“ i „Teoriju postignuća“, devetominutna Ambicija najkraći je i najstiliziraniji film te trilogije. (Sva tri dostupna su na jednoj videokaseti, također naslovljenoj „Surviving Desire“). „Ambicija“ započinje savršenom destilacijom Hartleyjeva hladnokrvnog stila, na način da čovjek koji se dosađuje polako odgurne šalicu kave sa stola te tada nastavi lomiti sve ostalo u kuhinji. Film se nastavlja u ovom smjeru, izmjenjujući prozaične, svakodnevne detalje s komično pretjeranim nasiljem. Nakon doručka čovjek odlazi na posao; putem upadne u nijemu borbu prsa o prsa s različitim napadačima. Na svome radnome mjestu – neobičnoj simboličnoj umjetničkoj galeriji, čovjeka intervjuira žena o njegovu poslu. Odmah potom šef ga kažnjava te ga pretuku dvojica anonimnih muškaraca u poslovnim odijelima. Hartley film gradi melodično, koristeći određene prizore i djeliće dijaloga kao ponavljajuće motive. Djelo je strukturirano kao varijacije na temu, istraživanja značenja i važnosti posla. Rezultat je misaona, tužna meditacija o frustriranoj ambiciji i žaljenju, prožeta trenucima duhovitog dijaloga i zaigranog eksperimentiranja.

Fotografije

AmbicijaAmbicijaAmbicija

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.