poster

Životna prekretnica

The Turning Point (1977)

Redatelj: Herbert Ross

Ocjena: 6.8/10
Ocjena korisnika: 10/10
(2 glasa)

SADRžAJ

Melodrama. Deedee Rodgers (S. MacLaine) i njezin suprug Wayne (T. Skerritt) bivši su baletani koji su umjesto karijera odabrali obiteljski život. Jednoga dana u njihov grad doputuje njujorška baletna skupina kojoj su i sami nekada pripadali, a s njome i Deedeena najbolja prijateljica Emma (A. Bancroft). Za razliku od Deedee, Emma nikada nije prestala plesati i sada, na zalasku karijere, uživa status legende. No odabravši karijeru, Emma se odlučila za samački život koji joj u ovo vrijeme pada teže no ikada. Prilikom susreta s Rodgersima, Emma nagovori Deedeenu najstariju kći Emiliju (L. Browne) da se pridruži njezinoj baletnoj skupini. Emilia pristane i uskoro u pratnji majke otputuje u New York. Dok će u velikom gradu djevojku okupirati želja za uspjehom i strastvena veza s plesnim partnerom Yurijem (M. Barišnjikov), Deedee i Emma počet će se boriti za njezinu naklonost i tako probuditi zatomljene osjećaje koji odavno truju njihovo prijateljstvo...
Objedinivši svoje dvije velike ljubavi - film i balet - američki redatelj i koreograf Herbert Ross (The Goodbye Girl, Čelične magnolije) snimio je možda najbolji film svoje karijere i jednu od najomiljenijih obiteljskih drama svoga vremena. Šarmantna kombinacija oštroumne karakterne studije i strastvene posvete baletnoj umjetnosti, film "Životna prekretnica" opravdano je pobrao lovorike, kako među kritičarima koje je potpuno razoružao, tako i kod oduševljene publike. Od kompleksnog, ali izrazito pitkog scenarija Arthura Laurentsa (The Way We Were), preko Rossove sigurne i kvalitetne režije te impresivnog produkcijskog dizajna i baletnih sekvenci, pa sve do besprijekornih glumačkih izvedbi, ovaj film i danas svojim brojnim odlikama opravdava postignut uspjeh i ugled. Dok njegova artistička vrijednost prvenstveno počiva na plesnom talentu dvoje slavnih profesionalnih plesača Leslie Browne i Mihail Barišnjikov, uvjerljivost i životnost njegove dirljive priče utemeljene su ponajprije u savršenim nastupima glumačkih diva S. MacLaine (Slatka Irma) i A. Bancroft (Diplomac). Film "Životna prekretnica" je bio nominiran za čak 11 Oscara, a osvojio je, među ostalim, dva Zlatna globusa (najbolji redatelj i film - drama), nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa (najbolji redatelj) i nagradu Američkog udruženja scenarista (najbolji originalni scenarij).

Fotografije

Životna prekretnica

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.