SADRžAJ

Nakon što poslije punih 14 godina studiranja uspije diplomirati na Harvardu, nespretni i ne osobito bistri Peter "Junior" Potter (B. Hope) krene u gradić Sawbuck Pass u Californiji. Riječ je o tipičnom Divljem zapadu, a tamo je Juniorov otac, buntovnik i borac za prava Indijanaca zvan Bljedoliki, navodno za sina pohranio veliko bogatstvo u zlatu. No u gradu i okolici djeluje skupina opasnih razbojnika koji pod vodstvom zagonetnog Baklje pljačkaju poštanske kočije, a u lov na koje je guverner odlučio poslati svoje najbolje agente Roya Bartona (R. Rogers) i Doca Lovejoya (L. Corrigan). Čini se da je Bljedoliki mještanima ostao dužan dosta novca koji oni sad potražuju od njegovog sina. Izgleda da je Juniorov otac prevario i Indijance poglavice Žutog Oblaka, koji se zbog toga želi domoći Juniorova skalpa. Nevoljama tu nije kraj, jer će se Junior uz pomoć očeva starog partnera Ebenezera Hawkinsa (P. E. Burns) i odanog konja Triggera morati suprotstaviti Baklji i njegovim ljudima. A u gradu je i privlačna Mike Delroy (J. Russell), odlučna djevojka koja krije mnoge tajne.
Godine 1953. nominirana za Oscara u kategoriji najbolje izvorne pjesme, dinamična i izuzetno zabavna vestern/komedija koscenarista i redatelja Franka Tashlina (Artisti i modeli, Hollywood ili propast), legendarnog majstora animirane i filmske burleske, uspio je nastavak hita "Bljedoliki" Normana Z. McLeoda iz 1948. Riječ je o još jednom komercijalno vrlo uspješnom projektu glasovitog filmskog i TV komičara Boba Hopea (Neki to vole vruće, Moja najdraža plavuša), koji je s podjednakim uspjehom nastupao u vodviljima, na radiju, filmu i televiziji, kao i na brodvejskim pozornicama, te koji je tijekom jedne od najdužih karijera u povijesti američke zabavne industrije ovjenčan s četiri počasne Akademijine nagrade i nizom nagrada za humanitarni rad. Film "Sin Bljedolikog" je i prepoznatljivo djelo kultnog redatelja Franka Tashlina, uz Gregoryja La Cavu jedinog filmaša iz ere klasičnog Hollywooda koji se iz animiranog vješto prebacio u igrani film. I u ovom ostvarenju Tashlin iznimno spretno komediju situacije i karaktera križa s urnebesno duhovitim apsurdom i burleskom, intenzivno posežući za poetikom i gegovima animiranog filma, baš kao i za slapstickom i scenama potjere, te kreirajući naglašeno pomaknutu cjelinu koja osvaja ležernošću i šarmom. Pored slavne J. Russell (Calamity Jane, Muškarci više vole plavuše), onodobne seks ikone, partner B. Hopea je popularni junak vesterna R. Rogers sa svojim čestim filmskim pratiocem, izuzetno inteligentnim konjem Triggerom koji pred kamerom izvodi ponekad uistinu nevjerojatne stvari.

Fotografije

Sin bljedolikog

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.