Ocjena: 5.5/10

SADRžAJ

Ne samo da se mama (H. Lindbaek) ne brine o Fiji (K. Døving), nego se Fia brine o mami, no bez većeg uspjeha. Majka je nemarna i živi neurednim životom na kakav je naviknula i svoju kćer. Najljepši su im zajednički trenuci kad hodaju po trgovinama i dok majka razgovara s trgovcima, Fia pod jaknu trpa sve što se sviđa njoj ili majci. Fia ne ide ni u školu, a iako je već velika, još piški u krevet. Socijalnoj službi nije promaknulo kako žive njih dvije, pa majku prisiljavaju da potpiše pristanak za posvojenje. Fia je ogorčena i potištena, ali umjesto straha prema novoj sredini, osobito u školi, pokazuje netrpeljivost i agresivnost. Jedina joj je utjeha simpatični magičar (S. Bini) koji se nekim čudom uvijek nađe blizu kad je Fiji najteže...

"Fia i klauni" neobično je zanimljiv i dopadljiv film. Ovaj je film maštovita, uzbuljiva, tužno-vesela dogodovština djevojčice čiji su životni problemi preteški za njezina sićušna ramena.
Redateljici, scenaristici i glumici Elsi Kvamme "Fia i klauni" bio je prvi dugometražni film. Prije toga režirala je jedan dokumentarni film, koji je također bio zapažen i nominiran za norvešku filmsku nagradu Amanda. Istu je nagradu "Fia i klauni" osvojio u kategorijama najbolji film za mlade i najbolji scenarij, a na nordijskom filmskom festivalu u Lübecku proglašen je najboljim filmom. Na istom festivalu osvojio je i nagradu što je dodjeljuje video-filmska industrija. I malenoj Klari Døving ovo je bila prva filmska uloga, a glumačku karijeru nastavlja do danas u filmovima i televizijskim serijama.

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.