SADRžAJ

Film "Druga strana Wellesa" prikazuje život, rad i intelektualnu ostavštinu Orsona Wellesa u Hrvatskoj. Tijekom razdoblja od 25 godina, kao glumac pojavio se u nekoliko koprodukcijskih filmova (David i Golijat, Tatari i Austerlitz) te je glumio u nekoliko domaćih (Bitka na Neretvi, Tajna Nikole Tesle), da bi napokon i sam u Hrvatskoj režirao dva svoja filma (Proces, Dubina). Kao otpadnik od Hollywooda, u Hrvatskoj je pronašao idealno mjesto za stvaranje. Uz pomoć arhivskog materijala i intervjua s ljudima koji su s njim radili, redatelji ovog filma otkrivaju drugu stranu Orsona Wellesa. Originalnu glazbu za ovaj film napisao je Arsen Dedić, a među mnogima o Wellesu govore: Jeanne Moreau, Antun Vrdoljak, Alma Prica, Krsto Papić, Veljko Bulajić, Ivica Pajer, Relja Bašić, Ante Peterlić i drugi.
Film je prikazan na međunarodnim filmskim festivalima u Motovunu i Locarnu u Švicarskoj te na dvjema velikim retrospektivama posvećenim Orsonu Wellesu u Münchenu i Beču. Njih je organizirao Stefan Drössler, ravnatelj münchenskog Filmskog muzeja u kojem je pohranjena filmska ostavština ovog velikana svjetskog filma.
Film je na HTV-u premijerno prikazan u listopadu 2005. godine, u kojoj je obilježena 90. godišnjica Wellesovog rođenja i 20. obljetnica smrti.

Fotografije

Druga strana WellesaDruga strana WellesaDruga strana WellesaDruga strana Wellesa

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.