Ocjena: 7.8/10

SADRžAJ

Drama. Otok Cape Breton u Novoj Škotskoj krajem 40-ih godina. Stanovnici malog ribarskog naselja grubi su i negostoljubivi poput klime koja na otoku vlada, a među njima se primitivizmom izdvaja ribar Locky McCormick (S. McNally). Kad na otok stigne mladi liječnik Robert Richardson (L. Ayres), pažnju mu ubrzo privuče plaha i lijepa gluhonijema djevojka Belinda McDonald (J. Wyman), kći skromnog mlinara i farmera Blacka McDonalda (C. Bickford), koju uz oca podiže i njegova pomalo neljubazna sestra Aggie (A. Moorehead). Nakon što dozna da je Belinda gluhonijemom postala u djetinjstvu, te da ne zna ni čitati ni pisati, liječnik joj odluči posvetiti sve svoje slobodno vrijeme. Učeći ju čitanju s usana i jeziku gluhonijemih, on će se postupno zbližiti s Belindom, ne sluteći da je na djevojku na zabavi u McDonaldovu mlinu oko bacio ribar Locky. Istodobno, u Roberta je potajno zaljubljena Stella (J. Sterling), Lockyjeva djevojka. Kad otac i Aggie na par dana otputuju iz mjesta, pripiti Locky jedne noći upadne u mlin i siluje Belindu...
Izvrsna melodrama američkog redatelja rumunjskih korijena Jeana Negulescoa (Humoreska, Kuća na putu, Kako se udati za milijunaša, Tri novčića u fontani, Dječak na dupinu), filmaša koji je, premda izuzetno vješt u režiranju melodramskih sižeja i trilera, poznat postao prvenstveno realizacijom komedija melodramskog ugođaja i koji nikad nije u potpunosti stekao zasluženi ugled, impresivna je ekranizacija kazališnog komada Elmera Harrisa. Film koji je od 12 nominacija za Oscara potvrdio samo onog za glavnu žensku ulogu J. Wyman, snažna je, kompleksna, slojevita, emotivna i dirljiva priča o sukobu ljubavi, plemenitosti, požrtvovnosti i dobrote s jedne, te primitivizma, licemjerja i nasilja s druge strane. Uz izvrsne nastupe Oscarom ovjenčane J. Wyman (Trema, Staklena menažerija, Dolazi mladoženja, Veličanstvena opsesija, Sve što nebo dopušta, serija Sokolov greben) i L. Ayresa (Neobičan slučaj doktora Kildarea, Bitka za planet majmuna, serija Galactica: svemirska krstarica), valja izdvojiti i izvrsne sporedne nastupe C. Bickforda (Osedlaj divlji vjetar, Dvoboj na suncu, Zvijezda je rođena, Velika zemlja, Dani vina i ruža) i A. Moorehead (Građanin Kane, Jane Eyre, Veličanstveni Ambersonovi, Veličanstvena opsesija, Sve što nebo dopušta), oboje nominirani za Oscara za uloge u ovom filmu. U sporednim ulogama su S. McNally (Harveyeve djevojke, Winchester ´73, serija Starsky i Hutch) i J. Sterling (Pony Express, The High and the Mighty, serija Mala kuća u preriji), filmsku glazbu potpisuje trostruki oskarovac Max Steiner (Jezebel, Zameo ih vjetar, Narednik York, Casablanca, Rapsodija u plavom), a fotografiju Ted D. McCord (Mladić s trubom, Istočno od raja, Pustolovine Huckleberryja Finna, Moje pjesme, moji snovi).

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.