poster

SAMARITANKA

SAMARIA (2004)

drama | Južna Koreja
Redatelj: Ki-duk Kim

Ocjena: 7.2/10

SADRžAJ

Gimnazijalke Jae-yeong (S. Min-jeong) i Yeo-jin (Kwak Ji-min) nerazdvojne su prijateljice koje osim odanosti spaja i nešto drugo. Njih se dvije bave prostitucijom pri čemu je Jae-yeong prostitutka, a Yeo-jin ju podvodi. Jednoga se dana Jae-yeong zaljubi u mušteriju ne želeći pritom učiniti ljubomornom svoju najbolju prijateljicu. Međutim, u sobu u kojoj se Jae-yeong zatekne s muškarcem upadne policija, a nesretna se djevojka bježeći pred zakonom sunovrati kroz prozor. Teško ozlijeđena poželi posljednji put vidjeti muškarca u kojega se zaljubila. Nastojeći joj udovoljiti Yeo-jin ga pronađe, ali on pristane na sastanak samo ako i Yeo-jin s njim provede noć. U međuvremenu, njezin otac policajac (L. Eol) dozna čime se bavi njegova voljena kći...

Što je samaritansko u postupcima glavne junakinje ove južnokorejske drame? Odgovor na to pitanje krije film u režiji Kim Ki-duka, redovitog sudionika najuglednijih svjetskih filmskih manifestacija, koji je njime 2004. ostvario jedan od svojih najvećih međunarodnih uspjeha - dobio je Srebrnog lava na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Ostavši vjeran svojim tematskim preokupacijama i stilskim značajkama, južnokorejski je sineast u "Samaritanki" na istodobno rafiniran i uznemirujuć način prikazao naličje života i otuđenja u velikom gradu čije su protagonistice dvije školarke. Reduciranih dijaloga, polaganog ritma koji povremeno prekidaju žestoki prizori te iznimno sugestivnog ugođaja koji varira od poetične priče o prijateljstvu do osvetničkih pohoda izbezumljenog roditelja, film je potvrdio Kim Ki-duka kao jednog od najprepoznatljivijih filmskih autora iz Azije danas. Film je podijeljen u tri zasebne cjeline Vasumitra, Samaria i Sonata, naslovljene tako prema ključnoj ideji koju u njima razvija redatelj, a koje iz različitih kutova prikazuju složene odnose svojih likova: dvije prijateljice i oca jedne od njih. Djevojke tumače debitantica S. Min-jeong (Fantastic Ja-sal-so-dong, Crazy Waiting) te Ji-min Kwak (Red eye, Girl by Girl), a u glavnoj je muškoj ulozi L. Eol (Festival, H).

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.