poster

Tihi dodir

THE SILENT TOUCH (1992)

Drama | Reino Unido, Polonia
Guionista: Krzysztof Zanussi

Clasificación: 6.3/10

SINOPSIS

Drama. Probudivši se usred noći nakon što je sanjao nezaboravnu melodiju, mladi student glazbe Stefan (L. Bluteau) otrči do svog profesora ne bi li mu ovaj potvrdio kako je riječ o notama Henryja Kesdija (M. Von Sydow), legendarnog skladatelja koji se prije puno godina povukao u osamu i prestao pisati. Profesor je sumnjičav, no ipak odluči napisati preporuku nadobudnom mladiću kako bi mogao osobno otići do Kesdija i doznati istinu. Stefan ubrzo pronađe skladatelja koji sa suprugom Helenom (S. Miles) živi u kući okruženoj šumom, no mrzovoljni Kesdi ga okrutno otjera. Kad mladić dokaže kako ima neobjašnjive iscjeliteljske moći koje nanovo unesu život u Kesdijevo staračko tijelo, skladatelj mu dopusti da se smjesti u kući i ubrzo čak opet počne skladati. Helena je skeptična prema suprugovoj novoprobuđenoj volji za stvaranjem, a neugodno se iznenadi kad Stefan Kesdiju za asistenticu preporuči atraktivnu mladu Annette (S. Grabol)...
U svojoj bogatoj karijeri hvaljeni i nagrađivani poljski redatelj Krzysztof Zanussi (Spirala, Constans, Kvartalna bilanca) filmove je, osim na poljskom, snimao i na engleskom jeziku, što je donekle bila posljedica i njegova izgnanstva iz domovine zbog povezanosti s antisocijalistički orijentiranim sindikalnim pokretom Solidarnost. "Tihi dodir" je jedan od Zanussijevih filmova snimljenih na engleskom jeziku u kasnijoj stvaralačkoj fazi, a odlikuju ga impozantna glumačka ekipa i za redatelja karakteristična predanost umjetničko-intelektualnim idejama, često nauštrb logike i razrađenosti likova i fabule. Ovaj su put u središtu glazba, njezin autor i sljedbenici. Ovdje je glazba nešto mnogo kompleksnije i opsežnije - ona je smisao postojanja i razlog za život. Ta je ideja razrađena kroz odnos dvojice likova - legendarnog skladatelja i strastvenog učenika, koji predstavljaju dvije krajnosti u poimanju glazbe. Za prvoga je ona nakon godina komercijalizacije postala nužno zlo, dok je drugome glazba vjerojatno jedini razlog za nastavak ispraznog života. Izvrsni glumački nastupi M. Von Sydowa (Sedmi pečat), L. Bluteaua (I Shot Andy Warhol) i S. Miles (Blow-Up) uspijevaju podariti određenu osjećajnu dubinu i dozu ljudskosti ovom artistički tendencioznom filmu. Max Von Sydow je osvojio nagradu za najboljeg glumca na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju.

Reseñas


Sin reseñas

Iniciar sesión

TvProfil utiliza cookies para proporcionar una mejor experiencia de usuario y funcionalidad del sitio. Puede encontrar más información sobre las cookies aquí: política de privacidad.