poster

Opstanak

Opstanak (2019)

Dokumentarfilm | Kroatien

Sendetermine
ShowNotAvaliableInCountry

SAISON: 2

FOLGE: 1

INHALT

U drugoj sezoni dokumentarne serije "Opstanak" autorska ekipa predvođena Dubravkom Merlićem istražuje i analizira poteškoće i zastoje u kojima se nalazi hrvatsko gospodarstvo te pokušava ponuditi rješenja koja bi pomogla Hrvatskoj da dostigne gospodarske standarde razvijenijih zemlja Europske unije.
Sadašnji trenutak hrvatskog gospodarstva obilježava ključno pitanje: zašto je Hrvatska - nekada treća najrazvijenija država istočne i jugoistočne Europe, odmah iza Češke i Slovenije - u međuvremenu relativno zaostala za svima te se zajedno s Bugarskom nalazi na dnu Europske unije. Jesu li uzroci svih gospodarskih poteškoća objašnjivi isključivo posljedicama rata i privatizacijom, ili ima i drugih razloga koje treba uzeti u obzir?
U šest epizoda donosimo svjedočenja poduzetnika, djelatnika i analitičara koji pokušavaju objasniti stanje u poljoprivredi, energetici i turizmu. Uz to, Opstanak istražuje potencijale industrije u Hrvatskoj, kašnjenje u digitalizaciji te ulogu države u ekonomiji. U zaključnoj šestoj epizodi pokušava predložiti poteze koji bi Hrvatsku pokrenuli s mjesta.
---
Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska je ekonomski bila među tri najrazvijenije socijalističke države - ispred nje su bile samo Češka i Slovenija. No, prelazak iz socijalizma u demokraciju i kapitalizam donio je nove okolnosti u kojima Hrvatska nije uspjela zadržati mjesto među vodećim ekonomijama. Dok je Hrvatska početkom devedesetih ratovala i borila se za nezavisnost, druge postsocijalističke zemlje obavile su privatizaciju i uključile se u europske lance razmjene. Dok se Hrvatska pod blokadom ulaska u EU bavila poslijeratnom obnovom, drugi su ulazili u EU-a, otvarali nove tvornice i izvozili. Kako se dogodilo da Hrvatska nakon trideset godina tavori na začelju Europske unije? Koliko su za frustrirajuć položaj krive povijesne okolnosti, a koliko Hrvati sami? Na ta pitanja u ovoj epizodi odgovorit će radnici tvornica koje su prestale raditi, poduzetnici i eksperti za ekonomska pitanja.
Autor projekta: Dubravko Merlić
Stručni savjetnik: Velimir Šonje

Fotos

OpstanakOpstanakOpstanakOpstanakOpstanak

Rezensionen


No reviews
EMPFEHLUNG
TOP-LISTEN

TvProfil verwendet Cookies, um die Benutzerfreundlichkeit und Funktionalität der Website zu verbessern. Weitere Informationen zu Cookies finden Sie hier: privacy policy.