poster

Koridori: Izgradnja novih auto-puteva

Koridori

informativni | Srbija

OPIS

Srbija započinje izgradnju 400 kilometara novih puteva tako da bi do kraja 2025. godine naša zemlja trebalo da ima najviše kilometara auto-puteva u regionu. Novim investicionim planom „Srbija 2025", od ukupno predviđenih 14 milijardi evra pet milijardi će biti uloženo u putnu infrastrukturu.
To uključuje nastavak gradnje auto-puteva Preljina - Požega, Sremska Rača - Kuzmin kao dela auto-puta ka Sarajevu, zatim Pojate-Preljina tzv. Moravskog koridora, auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica. Gradiće se i auto-put Niš-Merdare-Priština, više brzih saobraćajnica, uključujući Sombor-Kikinda-Vrbas i Požarevac-Veliko Gradište-Golubac. Naravno, predviđena je i obnova 5.000 km lokalnih i regionalnih puteva širom Srbije.
U martu započinje izgradnja brze saobraćajnice kojom će se spojiti Valjevo sa auto-putem „Miloš Veliki", počinje i izgradnja Fruškogorskog koridora, a završiće se i dokumentacija za novi auto-put „Vožd Karađorđe".
Gradiće se i auto-put Beograd-Zrenjanin za koji je prethodnih dana u Vladi Srbije potpisan memorandum o razumevanju i izradi planske dokumentacije.
Prioritet Vlade Republike Srbije, kada je reč o razvoju saobraćajne infrastrukture, pored izgradnje putnih Koridora je i dalja modernizacija železnice. Na teritoriji naše zemlje gradi se prva brza pruga u ovom delu Evrope, koja će povezati glavne gradove Srbije i Mađarske, Beograd i Budimpeštu. Vozovi će saobraćati brzinom do 200 km/h. Kako najavljuju iz resornog ministarstva saobraćaja, u martu ove godine trebalo bi da budu završena 34 km (kilometra) levog koloseka na pruzi Beograd - Stara Pazova, a do oktobra će biti gotov i desni kolosek. Na jesen 2021. biće gotova deonica do Novog Sada, pa će se iz Beograda u Novi Sad stizati za 25 minuta. U martu ove godine započinju radovi i na trećoj deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom.
Aerodrom „Nikola Tesla" dobiće novi Centar kontrole letenja sa tornjem koji će biti izgrađen po svim svetskim standardima. Radovi će početi uskoro, a u toku ove godine na izgradnji novog tornja kontrole letenja započeće se i na niškom aerodromu Konstantin Veliki. Radi se i projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju nove piste na aerodromu „Morava" u Lađevcima kod Kraljeva. Država planira da razvija i aerodrom „Ponikve" kod Užica koji bi mogao da bude atraktivan pre svega zbog turizma. Takođe, postoji interes za razvoj borskog aerodroma, aerodroma Rodulje kod Kruševca i aerodroma u Novom Sadu.
Urednik emisije: Goran Maslar.

Slike

Koridori: Izgradnja novih auto-puteva

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Zbor po zbor

    image
  • Dnevnik3

    image
    Pratite Dnevnik 3, jednu od centralnih, informativnih emisija Radio Televizije Crne Gore i saznajte sve najvažnije vijesti.
  • Heute journal

    image
    A German news show on the public television broadcaster ZDF with the latest reports of the day. In contrast to the heute news at 7 p.m., the heute-journal deals...
  • Truth Or Fake

    image
    Truth or Fake is a fact-checking rendez-vous in association with the FRANCE 24 Observers. Our content focuses on false images circulating online and how to...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.