OPIS

Kazivanja prof. Žarka Vidovića o početku rata u Sarajevu, logorima u Jasenovcu i Norveškoj
Đurđevdanski uranak Žarka Vidovića - Sećanja prof. dr Žarka Vidovića (Tešanj, 6. januar 1921 - Beograd, 18. maj 2016), istoričara umetnosti, likovnog kritičara i istoričara civilizacije, snimljena su za seriju urednika Radoslava Moskovlića Muzej žrtava genocida u Beogradu. Kazivanje prof. Vidovića o vremenu Drugog svetskog rata snimljena su ranije na Pravnom fakultetu u Beogradu, na tribini o Jasenovcu, a sada u Tašmajdanskom parku govori o političkim previranjima u Sarajevu neposredno pre i za vreme rata. Kada je rat počeo imao je dvadeset godina, javio se kao dobrovoljac i posle sloma Jugoslavije vratio se u Sarajevo. Govori o zločinima ustaša, koji su počinjeni već prvih dana rata. Uhapšen je 1942. godine, i sa grupom uglavnom Srba vozom je poslat za Jasenovac. Svedoči o potresnom trenutku kada su robijaši zapevali "Đurđevdan" i o umiranju koje je počelo još u vozu. U Jasenovcu je izdržao težak test, koji su esesovci vršili nad novopridošlim zatvorenicima, i bio je poslat na težak rad u Norvešku. Tako se spasao strašne sudbine koja je zadesila Srbe, Jevreje i Rome u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Događaji čiji je svedok bio prof. Žarko Vidović i njegova razmišljanja nude pouke o istoriji i novo sagledavanje činjenica, važnih i za budućnost.
- Učesnik prof. dr Žarko Vidović- Autor Rade Moskovlić, urednik Bojana Andrić- Snimano 13.06.2015, premijerno emitovano 26.06.2015; Redakcija za istoriografiju

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.