OPIS

Razgovor sa Karlom Štajnerom, komunističkim aktivistom i jugoslovenskim publicistom
Karlo Štajner (Beč, 15. januar 1902 - Zagreb, 1. mart 1992), kao član Komunističke omladine Austrije, dolazi po zadatku u Jugoslaviju, u Zagreb, da pomogne organizovanje komunističke omladine. U Zagrebu 1931. godine policija otkriva ilegalnu štampariju kojom rukovodi. Odlazi u Pariz gde radi sa jugoslovenskim emigrantima. Nakon proterivanja iz Francuske, odlazi u Beč, potom u Berlin, ali zbog ponovne opasnosti od hapšenja 1932. godine odlazi u Sovjetski Savez, gde radi kao direktor izdavačko-štamparskog preduzeća Komunističke internacionale u Moskvi. Tokom Staljinovih čistiki, hapsi ga 1936. NKVD i narednih skoro dvadeset godina boravi u sibirskim zatvorima i logorima. Nakon normalizacije odnosa Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, 1956. godine, Vrhovni sud SSSR-a obnavlja proces, pa je tako oslobođen i rehabilitovan. Vraća se u Jugoslaviju, u Zagreb i bavi se publicističkim radom. Objavio je tri knjige i dobitnik je nagrade "Ivan Goran Kovačić" za knjigu 7000 dana u Sibiru (1972).
Karlo Štajner, iz serije Teleskopija - Razgovor sa Karlom Štajnerom, profesionalnim revolucionarom, logorašem i piscem. Razgovor vodi Boro Krivokapić. Štajnerova priča sadrži njegova sećanja na rano opredeljenje za komunizam, na aktivni rad u Partiji od njegove petnaeste godine; govori o hapšenjima, osudama i dvadesetogodišnjem robijanju u Sibiru; o bugarskim komunistima Dimitrovu, Tanevu, Popovu; o Staljinu, o susretu sa Titom...- Učesnik Karlo Štajner, sagovornik Boro Krivokapić - Autor Boro Krivokapić, reditelj Milan Knežević- Snimano 16.12.1981; Redakcija programa iz kuture, urednik Zora Korać

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.