OPIS

Pionir Televizije Srbije, scenograf Žak Kukić
Živorad Žak Kukić (Beograd 12. jun 1933 - Beograd 28. oktobar 2019), scenograf i profesor na Akademiji primenjenih umetnosti. Rođen je 1933. u Beogradu, magistrirao na Akademiji primenjenih umetnosti. Na Televiziji Beograd radio je kao scenograf od 1957. do 1965, kada prelazi na Akademiju, a na Televiziji ostaje čest honorarni saradnik. Realizovao je scenografiju za emisije svih žanrova, od informativnih, dečijih, muzičkih, školskih emisija do drama i dramskih serija. Dobitnik je brojnih nagrada, kao i nagrade ULUPUDS-a za životno delo.
Šta je bilo bitno na početku televizije - Današnja emisija počinje upravo tamo gde je sve počelo i za Televiziju Beograd i za Žaka Kukića, bar kada je u pitanju njegov bogat scenografski rad, u zgrade Televizije Beograd na Sajmu odakle su daleke 1958. potekle prve žive televizijske slike u Srbiji. Žakovo sećanje počinje od perioda priprema, pre početka emitovanja programa. Pioniri naše televizije okupili su tu sa raznih strana i raznih profesija, neko sa više neko sa manje iskustva ali jednako spremni da se se potpuno predaju ovom novom dostignuću, kako za gledaoce tako i za njih same. Žak otkriva koliko je bilo zahtevno ali i zanimljivo smišljati potpuno nova scenografska rešenje za novi mediji, pogotovo kada se zna da je prvih godina program televizije išao uživo i da su se, u tada jedinom studiju, pripremale dve a ponekad i tri emisije istovremeno. Radilo se sa puno volje i entuzijazma, nova zahtevi novog medija učili su se brzo, jer za drugačije nije ni bilo vremena. Žak je koristio svoje slikarsko iskustvo i znao tajne o beloj boji na televiziji i novi elektronski efekti rađali su se usput. Sa kolegom Dragoljubom Lazarevićem, Žak je osmislio i izradio prve telope za vremensku prognozu koji su ostali i danas u sećanju gledalaca. Pominje imena onih sa kojima je blisko sarađivao i veoma cenio u scenskim realizacijama za televiziju kao što su Vladislav Lalicki i Milenko Šerban koji je ujedno bio i njegov pofesor na Akademiji. Kao iskusan profesionalac koji se oprobao u svim TV žanrovima, iz sadašnjeg ugla aktivnog gledaoca iznosi kritike na račun televizijskih sadržaja koji se danas vide na malim ekranima. - Učesnici: scenograf Živorad Žak Kukić, sagovornik Bojana Andrić- Urednik istraživač Marijana Cvetković, snimatelj Dušan Živković, snimatelj zvuka Milan Đorđević, mikroman Rade Vučković, rasvetljivač Mile Ilić, organizator Gordana Grdanović, grafička obrada Milena Marković, montažer Aleksandar Andrijevski, autor Bojana Andrić- Snimano 14.09.2017, premijerno emitovano u "Trezoru" 18.11.2019 (samo noću); Redakcija za istoriografiju

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.