poster

Srbija na vezi

Srbija na vezi

informativni | Srbija

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img

OPIS

Januarski praznici među Srbima u regionu
Bogojavljenje, Vodice ili Vodokršće (19. januar po Julijanskom kalendaru), jedan je je od najvažnijih hrišćanskih praznika, kojim se prema Bibliji obeležava dan kada se Bog javio nakon Hristovog krštenja. Njegovo svetkovanje ogleda se u mnoštvu živopisnih običaja od kojih je najpoznatiji plivanje za Časni krst. U našoj emisiji, videćete kako se praznuje među Srbima u Rumuniji i Crnoj Gori.
Kolega Nikola Lakić iz Temišvara preneće nam i deo atmosfere sa proslave srpske Nove godine u tom gradu.
U jednom uglu Holandskog reformisanog groblja u Garderenu nalazi se spomenik podignut u sećanje na Srbe, koji su umrli od španskog gripa 1919. godine. Nije tačno poznato ko je i kada podigao spomenik, koji je početkom 21. veka restauriran, ali ko su bili Srbi koji su tamo sahranjeni? Za tim pitanjem pošli su Tatjana Vendrig, Fabian Vendrig i Džon M. Stinen. Nakon njihovog istraživanja nastala je knjiga pod nazivom "Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917.-1919.", o čemu će večeras govoriti jedan od autora Fabian Vendrig.
U sela Golubić kod Obrovca i Buković kod Benkovca (Hrvtatska) za nekoliko povratničkih porodica stigla su drva za ogrev, koja je obezbedilo Srpsko narodno vijeće. Drva će ugrejati njihove domove, ali šta greje dušu i srce, saznaćete u priči Vaske Radulović iz TV produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar.
U emisiji ćete upoznati porodicu zeničkog paroha, koja dečjim osmesima i grajom vraća veru u povratnički život.
Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić
Reditelj Ernestina Gligorijević

Slike

Srbija na veziSrbija na veziSrbija na veziSrbija na veziSrbija na veziSrbija na veziSrbija na veziSrbija na veziSrbija na veziSrbija na veziSrbija na vezi

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.