SEZONA: 1

EPIZODA: 5 - Into the Darkness: The Outer Solar System

OPIS

U posljednjoj epizodi profesor Brian Cox putuje u najudaljeniji dio Sunčeva sustava, mjesto koje najtajanstveniji planeti nazivaju domom. Ti svjetovi iz jednostavnog razloga ostaju u sjeni. Osim Saturna, samo smo jednom posjetili najudaljenije planete. Uran je jedva vidljiv golim okom - nekoć se smatralo da je najudaljeniji planet od Sunca. Ali pomoću teleskopa i pozornim promatranjem otkrili smo da ima suputnika: Neptun. Zahvaljujući rijetkom poravnanju planeta 1976. godine, Voyager 2 poslan je na naš jedini prelet tih ledenih svjetova. Ondje smo otkrili mnogo živopisnije planete nego što smo uopće mogli zamisliti. Čak i na tako hladnim temperaturama velike oluje haraju tim smrznutim svjetovima koji su dom spektakularnih mjeseca i zamršenih prstenastih sustava. Nakon nekoliko sati promatranja svakog planeta, Voyager 2 ostavio ih je za sobom. Nikada se nismo vratili. Desetljećima je to bilo najdalje što smo stigli. Sve do 2015. kada je Nasina sonda New Horizons tu granicu pomaknula još dalje u svemir nevjerojatnim putovanjem do patuljastog planeta Plutona. Još jednom, sve su se naše pretpostavke o tom dalekom svijetu pokazale pogrešnima. Pluton vrvi ledenim vulkanima, dinama i gejzirima - ima čak i podzemni ocean. Štoviše, otkrili smo da Pluton ondje nije sam - ima mnoštvo neobičnih ledenih suputnika koji redefiniraju sve što smo mislili da znamo o stranim, dalekim dijelovima našeg Sunčeva sustava.

Slike

PlanetiPlanetiPlanetiPlanetiPlanetiPlanetiPlaneti

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Savageove gradnje (2019)

    image
    Host Adam Savage collaborates with notable experts to build some of the most ambitious projects in his career.
  • Duh jedrenja (2013)

    image
    Jedrenje je poseban sport, bitnija je taktika i mentalna snaga od fizičke. Ti ljudi uvijek moraju misliti najmanje tri koraka unaprijed, a svaka pogreška može...
  • Zenith - Advances In Space Exploration (2019)

    image
    A revolution in space technology is unfolding. New players in the launch industry are radically cutting the cost of access to space and our understanding of the...
  • Tragovi istine

    image
    U ovoj emisiji prikazani su istiniti slučajevi. Svi osumnjičeni su nevini dok se ne dokaze njihova krivica u skladu sa zakonom.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.