poster

Studio znanja: Slava

Studio znanja (2016)

edukativni | Srbija

OPIS

Sezona je slava, pa smo odlučili da ovonedeljni "Studio znanja" posvetimo upravo ovom elementu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, prvog takvog našeg koji je zaštitio UNESCO.
UNESCO komitet svetske baštine porodičnu slavu smatra elementom izuzetne univerzalne vrednosti, na listi nasleđa čovečanstva je od 2014. godine, javlja se kao specifičnost kulture kod Srba i predstavlja pravoslavni običaj slavljenja porodičnog sveca koji štiti celu porodicu.
Jedina je neprekidna tradicija u našem narodu i seže u prošlost do vremena hristijanizacije, a pre toga je bila u vezi sa kultom predaka. Sveti Sava je Srbima toga doba ponudio slavljenje ranohrišćanskih svetaca kao zaštitnika doma, kao odgovor na dotadašnje mnogoboštvo. Od tada, slava se neprekidno slavi. Nepromenljivi simboli slavskih običaja su kolač, žito i sveća. Međutim, mnogo toga u vezi sa praznovanjem promenilo se tokom istorije. Zato se danas ponekad zanemaruju ili krše običaji ili verske prakse.
O poreklu i funkciji slavske prakse i tradicionalnim ritualima razgovaraćemo sa: antropologom dr Milošem Matićem iz Etnografskog muzeja Srbije, sociologom Milanom Uroševićem iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju i etnologom i književnikom Bobanom Trifunovićem.
Slava je kanonizovana i zaštićena pravoslavnim crkvenim pravilima. Više o tome reći će nam sveštenik magistar Mile Subotić, sa Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u Beogradu.
Neizostavno je da pomenemo i slavsku trpezu i njen značaj za domaći turizam. O tome ćemo porazgovarati sa profesorom gastronomije Miloradom Vukićem sa Visoke hotelijerske škole i sa Smiljanom Novičić iz Turističke organizacije Srbije.
Muziku u ovoj emisiji štimujemo kako i dolikuje slavskoj atmosferi - poznate narodne pesme naš muzički gost predstaviće nam u pop aranžmanima. Naš muzički gost je Davor Jovanović, koji će nam otpevati "Već odavno spremam svog mrkova", "Ljubav mi srce mori" i "Jesen u mom sokaku" na jedan sasvim novi način.
Osim slave, na UNESCO listu elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva dospelo je i srpsko kolo 2017. godine. Zato su u našem "Studiju znanja" ove nedelje sa nama i majstori ove igre, koji nas tako dobro predstavljaju u svetu - čuveni Ansambl narodnih pesama i igara "Kolo" u pratnji Vladana Životića.
Gledajte "Studio znanja"!
Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran ŽivkovićUrednik i voditelj emisije: Vinka MarinovićKovoditelj: Ivana MilenkovićReditelj: Darko Kamarit

Slike

Studio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: SlavaStudio znanja: Slava

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.