poster

Priče iz prirode: Biljke iz ledenog doba

Priče iz prirode


OPIS

U ovonedeljnoj epizodi serijala "Priča iz prirode" istraživač Mihajlo Miša Stanković i novinarka Mila Đogo povešće nas tragovima daleke prošlosti, čak u ledeno doba.
Na početku tog neverovatnog putovanja saznaćemo kako je u stvari nastala Zasavica, prostor Specijalnog rezervata prirode gde su snimljene sve epizode ovog serijala.
Zasavica je jedan od retkih preostalih tresetno močvarnih kompleksa i zahvaljujući tome ovde su opstale neke glacijalne reliktne vrste. Potiču još iz ledenog doba, preživele su različite periode i promene, a danas dobro skrivene i samo stručnom oku dostupne žive svoj život na tresetnom tlu ovog područja.
Naoružani velikim strpljenjem Mila i Miša povešće nas u potragu za močvarnom koprivom, naoko nežnom i tananom biljkom, ali jakog korena, koja je zahvaljujući tome preživela ledeno doba i opstala do danas.
Uprkos mnoštvu negostoljubivih močvarnih insekata Miša i Mila uspeće da oku gledaoca predstave neverovatnu Zuku i Srčka , kao i Barsku Ivu, vrste koje nam mogu držati lekciju o preživljavanju, hrabrosti i snalažljivosti i za koje verujemo da će još dugo živeti kao znak i primer čiste prirodne sredine.

Slike

Priče iz prirode: Biljke iz ledenog dobaPriče iz prirode: Biljke iz ledenog dobaPriče iz prirode: Biljke iz ledenog doba

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • O živalih in ljudeh

    image
  • Veličanstvena planeta (2018)

    image
    Najdublje iskustvo divljine ikada. Tri godine tim stručnjaka postavljao je video kamere na ekološki osetljive lokacije divljih životinja širom sveta, s ciljem...
  • Dobra zemlja

    image
    Emisija o poljoprivredi, seoskom životu i hrani. Poljoprivreda se poslednjih godina menja brzo, kao nikad do sada. Grana ekonomije koja je nekada uživala...
  • Vino i vinogradarstvo

    image
    Emisija o vinu.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.