OPIS

Emisija o događaju u Rumuniji pre trideset godina.
Veliki ispit struke - "Tragičan događaj u Rumuniji koji je sa zebnjom i nemirom posmatrao ceo svet, imao je brojne junake. Uz omladinu i herojski rumunski narod, po opštoj oceni, bili su to i novinari-izveštači, kamermani i fotoreporteri, koji su izlažući se rafalima dostojanstveno i mirno obavljali svoj posao. Prvi put u istoriji čovečanstva, revolucija je imala direktan televizijski prenos. To je događaj revolucionaran i za sam medij, koji je uvek kasnio za radijom. Ovoga puta, što zvuči neverovatno, redakcija je bila ta koja objavljuje ne samo vest u trenutku njenog događanja, već pruža i sliku..." Tako je pisao list kolektiva RTB "Informator" u januarskom broju, 1990. Iz istog broja prepisujemo i imena onih koji su izveštavali iz Rumunije, decembra 1989: Snežana Rodić (godišnja nagrada Udruženja novinara "Svetozar Marković"), Ljubomir Sekulić (godišnja nagrada Udruženja novinara "Svetozar Marković"), Vlado Milišić, Nebojša Janković, Veljko Đurović, Siniša Dimitrov, Goran Marić, Viktor Papić, Branko Pelinović, Aleksandar Arnautović, Saša Dukić, Dušan Čukić, Željko Malić, Ljubiša Špegar, Miodrag Popov, Miodrag Stojičić, Dejan Mladenović, Dragiša Jelić, Dejan Maleš, Milorad Jovanović, Miloš Marković, Aleksandar Ćetković, Miljan Đukić, Rade Bubalo, Milorad Komrakov, Srbislav Manojlović, Tomislav Magoči, Željko Petrović, Dušan Ilijin, Dušan Janković, Aleksandar Stipić, Predrag Pejović, Nevenko Mišković, Dragan Petrović, Rade Brankov, Azra Nuhefendić, Milorad Jović, Nebojša Spaić, Đorđe Vlajić. Ovom spisku na kojem su posebno označena imena onih koji su posle 20 godina svedočili za "Trezor", dodajemo i druga imena učesnika u "trezorskim" sećanjima: pesnik Adam Puslojić, tadašnji dopisnici Televizije Novi Sad iz Vršca Remus Avramesku i Damir Čubrilo; tehničar Terminala veza u Aberdarevoj Ljubomir Milisavac; producent Informativnog programa Zlatan Šaran.
Direktan TV prenos revolucije - Iz izveštaja sekretara za informacije Saveznog izvršnog veća Darka Marina: " ... Radijski i televizijski poslenici osigurali su da budemo očevici i svedoci događaja koji su nekoliko dana potresali svet. Iako podaci još nisu sasvim sređeni, već sada znamo da su direktan prenos sa Vršačkog brega preuzimale sve zemlje članice Evrovizije, zatim Mađarska, Bugarska, tri najveće američke TV mreže, britanski Sky Chanel i Visnews, tri japanske TV stanice, brazilska O Globo i druge, a preko 2.500 minuta izveštaja naših novinara sa lica mesta otišlo je takođe u svet putem 200 izveštaja..." Ekipa "Trezora" krenula je na put u Vršac, granični prelaz Vatin i Vršački breg da snimi one koji su zaslužni za snalažljivost, hrabrost i visoku profesionalnost.
- Učesnici: novinar Remus Avramesku, snimatelji Damir Čubrilo, Branko Pelinović; tadašnji tehičari u smenama na predajniku Vršački breg Rajko Ciganović, Branko Korać-Koki, Jon Pašer-Nelu, Dragan Pavlov; tehničar Terminala veza u Aberdarevoj Ljubomir Milisavac; producent Informativnog programa Zlatan Šaran.
- Snimatelj Branko Pelinović, asistent Bojan Danilović, snimatelj zvuka Slobodan Mišić, rasvetljivač Dragan Urošević, vozač Rade Jovanović, saradnik Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, urednik Bojana Andrić
- Premijerno emitovano 22.12.2009, reprizirano u "Trezoru" 09.12.2014, Redakcija za istoriografiju
1100 dana - VHS kasetu sa emisijom 1100 dana ustupio je za emitovanje u Trezoru Remus Avramesku, dopisnik RTS iz Vršca. Emisija je snimljena tokom obeležavanju tri godine revolucije u TEMIŠVARU. Remus je 16.12.1989. bio u Temišvaru na mestu gde je počeo rumunski prevrat, oko 100.000 ljudi skupilo se i tražilo silazak Čaušeskog. A tri godine kasnije na istom mestu Asocijacija "17. decembar" organizuje obeležavanje, polaganje venaca, konferenciju za štampu i traži i dalje da se otkrije istina ko je naredio i ko pucao 1989. na demonstrante. Radnik Milan Todorov opisuje kako je ubijen njegov 17-godišnji sin Miroslav, 17. decembra 1989. Oktavijan Stoja, radnik, koji je zapamtio dolazak televizijske ekipe iz Dopisništva TV NS kaže da je poginulo 100 Srba u Temišvaru i okolnim mestima, o tome govori i dr Mihalj Dragoj, predsednika Asocijacije "17. decembar", Temišvar.
- Učesnici: Remus Avramesku, Milan Todorov, Oktavijan Stoja, dr Mihalj Dragoj
- Emisiju realizovali: Remus Avramesku, Damir Čubrilo, Aleksandar Avramesku, Marioara Grbav
- Emitovano TVB - TVNS 1992; reprizirano 22.12.2009. i 09.12.2014. u "Trezoru

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.