SEZONA: 2

EPIZODA: 5

OPIS

Sram ima mnogo lica i prerušava se na mnogo načina. Za Cyrana de Bergeraca, on se javlja u obliku nosa. U današnjoj emisiji otkrit ćemo da je sram, koji sve druge emocije može učiniti uzaludnima, pokretačka snaga u pozadini mnogih umjetničkih djela.
U tome će nam pomoći priča o Cyranu. Naš današnji protagonist bit će taj književni lik poznat u cijelom svijetu: hrabar s mačem i sjajan s perom, ali nesposoban izjaviti ljubav Roksani zbog silnog srama koji osjeća zbog svog nosa. Zajedno s Ramonom Generom otkrit ćemo proturječja koja ova emocija može izazvati u umjetnosti. Zašto problijedimo pred golotinjom, a ipak je doživljavamo kao nešto prirodno na Picassovoj slici "Gospođice iz Avignona"?
Za razliku od Cyrana, postoje oni koji se služe svojim nosom kako bi nasmijali druge i tako odagnali sram. Svjetski poznati zabavljač Leo Bassi objasnit će nam kako su klaunovi uspjeli preobraziti tu emociju u najjače oružje protiv društvenih konvencija. No, riješiti se svoje sramežljivosti (svojeg "nosa") katkada je teže nego što se čini.
Doznat ćemo koji su se umjetnici sramili vlastitih djela, poput Berlioza i Bacona, te zajedno s Ramonom Generom otkriti kako je moderna umjetnost uspjela nadvladati sram zahvaljujući umjetnicima koji se poigravaju izlaganjem svojeg privatnog života, poput Tracey Emin. Želimo li izbjeći zlu sreću kakvu je imao Cyrano koji se nikad nije usudio Roksani izjaviti ljubav, moramo učiniti nešto što našem junaku nikako nije uspijevalo: odbaciti svoj nos i svoj sram kako bismo napokon bili slobodni.

Slike

Ovo je umjetnost: SramOvo je umjetnost: SramOvo je umjetnost: SramOvo je umjetnost: SramOvo je umjetnost: SramOvo je umjetnost: SramOvo je umjetnost: SramOvo je umjetnost: Sram

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • U potrazi za izvanzemaljcima (2014)

    image
    IN SEARCH OF ALIENS follows Giorgio Tsoukalos, an Ancient Astronaut theorist and leading contributor to Ancient Aliens, as he explores the fascinating evidence...
  • Srpski junaci srednjeg veka (2017)

    image
    „Srpski junaci srednjeg veka“ je igrano-dokumentarna TV serija realizovana prema ideji glumca i reditelja Radoša Bajića. Ovaj televizijski projekat gledaocima...
  • Svemir (2021)

    image
    Dubine svemira. Drama nad dramama. Smjestite se u prvi red gledališta i uživajte u najvećoj predstavi u svemiru. Svake noći iznad glave nam se odvija drama epskih...
  • Children of the Sun (2020)

    image
    The rise and fall of the Maya, the Incas and the Aztecs, three pre-Columbian civilizations whose greatness and mysteries fascinate.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.