Ocjena: 9.3/10
Ocjena korisnika: 8.5/10
(4 glasova)

SEZONA: 1

EPIZODA: 1 - Antarctica

OPIS

Prije više milijuna godina nepojmljive su sile raskomadale Zemlju stvorivši naših sedam kontinenata. Svaki s vlastitim zasebnim životinjskim svijetom, svaki s vlastitom zasebnom klimom i reljefom. Bujna Južna Amerika. Golema Azija. Nagurana Europa. Izdvojena Australija. Ekstremna Sjeverna Amerika. Smrznuta Antarktika. I užarena Afrika.
Dokumentarna serija nas vodi na putovanje na kontinent po kontinent, otkriva pravi karakter svakog od njih i prikazuje kako su oblikovali sav život koji se na njima može zateći. Serija zadivljuje krajolicima i nudi drame kakve biste očekivali kod divljih životinja. Ali prikazuje i malo poznate priče, po kojoj je svaki kontinent poseban.
Prepustite se iznenađenju neočekivanim. Zadivite se klasičnim predjelima. Neka vas spektakularna divljina ispuni strahopoštovanjem. To je pustolovina koja otvara oči, satkana oko svijeta koji ste mislili da poznajete.
Antarktika - zemlja snalažljivih, koji podnose najsurovije uvjete na Zemlji. Devedeset osam posto kopna prekriveno je ledom na kojem gotovo ništa ne uspijeva. Čak se i more smrzava, ali Weddellov tuljan ovdje preživljava tome što zubima melje led i održava prohodne otvore za disanje. Ispod pokrova morskog leda tisućljećima vladaju stabilni uvjeti. Ondje život cvate u punoj raznolikosti. Dno oceana prekrivaju morske zvijezde, morski pauci i tri milijuna grabežljivih crva, a moruzgve se goste na oceanskim divovima. Na rubovima kontinenta otoci nisu okovani morskim ledom nego su znatno gostoljubiviji i življi. Teren je prekriven velikim kolonijama kraljevskih pingvina, a četverotonski morski slonovi nadmeću se za mjesto na žalu. Za obilje ovdašnjeg života zaslužan je krajnje bogat ocean koji okružuje kontinent. Najjače struje na svijetu izbacuju na površinu hranjive sastojke kojima se hrane antarktički račići. Njihova ukupna težina, koja se procjenjuje na 400 trilijuna, veća je nego u bilo koje druge vrste na svijetu. Grbavi ih kitovi okupljaju razrađenom tehnikom, a žutonogi pingvini bježe od ralja morskih leoparda i orki ne bi li se domogli otvorenog oceana i hranili krilom. Kril se katkad roji u kuglasta jata koja zahvaćaju kilometre prostora, kojima se goste tisuće pingvina, tuljana, albatrosa i kitova perajara. Antarktika je otkrivena prije samo dvjesto godina, ali za to vrijeme čovjek je silno utjecao na ovdašnje prilike. Industrija kitolova ubila je više od 1,5 milijuna kitova, otjeravši mnoge vrste na rub opstanka. No nakon zabrane komercijalnog lova 1986. godine kitovi se izvanredno oporavljaju. Antarktički sporazum uzoran je pokazatelj da se zemlje cijeloga svijeta mogu ujediniti s ciljem zaštite divljih životinja, no zbog klimatskih se promjena Južni ocean zagrijava, a razina mora raste. Možda još više zabrinjava to što će zagrijavanje najhladnije regije na svijetu duboko djelovati na globalne obrasce vremenskih uvjeta.
Koprodukcija: BBC Studios, BBC America, Tencent Penguin Pictures, ZDF i France Télévisions

Slike

Sedam svjetova jedan planetSedam svjetova jedan planetSedam svjetova jedan planetSedam svjetova jedan planetSedam svjetova jedan planetSedam svjetova jedan planetSedam svjetova jedan planetSedam svjetova jedan planetSedam svjetova jedan planetSedam svjetova jedan planet

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.