SEZONA: 2

EPIZODA: 1

OPIS

Bol je stalno prisutna u našem životu, od rođenja do smrti, i zato je uobičajena tema u umjetnosti. Na ovo putovanje u najmračniji kutak naše duše otputit ćemo se s pomoću sredstva u kojem se javljaju najveće boli: postelje. Zahvaljujući postelji, istražit ćemo razne aspekte te emocije koja je tako negativna, a opet tako nužna za stvaranje.
Razmotrit ćemo život i stvaralaštvo nekoliko umjetnika koji su doživjeli iskustvo patnje: Fride Khalo, koja je trpjela iznimnu fizičku i emocionalnu bol i znala je artikulirati u svojim djelima; Frédérica Chopina, koji je bolovao od tuberkuloze i znao izraziti tjeskobu u svojim skladbama, od kojih su one najbolje skladane u ćeliji kartuzijanskog samostana u Valldemossi; te Antonija Tàpiesa, koji je patio od bolesti pluća i koji je bio uvjeren da je život ispunjen boli nešto nužno i neizbježno.
Pokušat ćemo shvatiti zašto je slika "Krik" Edvarda Muncha, simbol tjeskobe i egzistencijalne praznine u umjetnosti, toliko poznata u svijetu. Razmislit ćemo i o odnosu između boli i kreativnosti uz pomoć glazbenika i pisca Jamesa Rhodesa.
No vidjet ćemo i kako drugi umjetnici reagiraju na bol i patnju: stvarajući svoja najbolja djela, poput skladatelja Gaetana Donizettija i slikara Rembrandta Van Rijna.
Svim je tim umjetnicima nešto bilo zajedničko: uvjerenje da dok postoji bol, postoji i život. Jer svi su oni u dubini duše znali da je život, iako bolan, svakako vrijedan življenja.

Slike

Ovo je umjetnost: BolOvo je umjetnost: BolOvo je umjetnost: BolOvo je umjetnost: BolOvo je umjetnost: BolOvo je umjetnost: BolOvo je umjetnost: BolOvo je umjetnost: Bol

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.