poster

Profesionalci: In memoriam Akademik Nikola Hajdin

Profesionalci

dokumentarni | Srbija

OPIS

Rođen je 4. aprila 1923. u Vrbovskom, Hrvatska. Diplomirao je i doktorirao na Građevinskom fakultetru u Beogradu gde je bio redovni profesor od 1966. godine. Jedan je od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti projektovanja mostova i lučnih brana.
Njegovi mostovi sa kosim zategama predstavljaju svetsko dostignuće u izgradnji mostova. Najpoznatiji su most na reci Visli u gradu Plocku u Poljskoj i Most slobode u Novom Sadu.
Projektovao i i lučne brane širom sveta. Autor je više stotina naučnih radova. Predsednik SANU bio je od 2003-2015 godine i inostrani član je nekoliko svetskih akademija. Počasni je doktor tehničkog univerziteta u Atini i gostojući profesor na više svetskih univerziteta.
Kao ekspert, bio je konsultant u više međunarodnih projekata. Dobitnih je najviših domaćih i međunarodnih priznanja. U emisiji akademik Hajdin govori o izbeglištvu iz Hrvatske 1941. godine, svojoj karijeri i naučnom radu, graditeljstvu nekada i danas, kako je doživeo rušenje Mosta slobode u Novom Sadu 1999. godine i izgradnji potpuno istog mosta.
Autor emisije Dragan Stanojević

Slike

Profesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola HajdinProfesionalci: In memoriam Akademik Nikola Hajdin

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.