Institucije Srbije u Velikom ratu


OPIS

Vlada i Vrhovna komanda Srbije u Velikom ratu - prvi deo
Obeležavajući stogodišnjicu Prvog svetskog rata, čovečanstvo odaje poštu milionskim žrtvama ovog, do tada najvećeg, ratnog obračuna u svetskoj istoriji, koji je baš zbog toga od savremenika nazvan Velikim ratom.
Upravo zbog tih milionskih žrtava zadatak istoričara je da, uvažavajući i milione sačuvanih istorijskih izvora, i poštujući naučne metode, ponude što pouzdanije tumačenje Velikog rata. Jer, rat nisu samo velike pobede, čuvene vojskovođe i strategije. Rat je i veliko stradanje i vojnika i civilnog stanovništva, rat su zločini protiv čovečnosti, materijalna uništavanja i svaka druga stradanja i patnje koje opominju savremeni svet s nadom da se tako nešto nikada ne ponovi. A, mala Srbija je u tom nezapamćenom ratnom stradanju slobodu platila životom svog svakog trećeg vojnika.
U okviru programa obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Obrazovno naučni program RTS realizovao je seriju o funkcionisanju najvažnijih državnih institucije Srbije tokom Prvog svetskog rata.
Ova dokumentarna emisija, utemeljena na istorijskim činjenicama potkrepljeniim bogatom dokumentacijom prati rad Vlade Srbije i Vrhovne komande od početka rata do konačnog olobođenja i povratka u otadžbinu. U prvom delu film hronološki prati događaje i rad Vlade i Vrhovne komande koje su doslovno delile sudbinu srpskog naroda i države od početka rata, kroz odsudne bitke na Ceru i Kolubari, veliku koncentričnu neprijateljsku ofanzivu, teške odluke koje su se morale doneti da bi se očuvala država i njen status među saveznicima, sve do neminovnog povlačenja preko albanskih planina, nezapamćenog u istoriji ratovanja, koje su još savremenici nazvali "Golgotom Srbije."
U emisiji učestvuju eminentni stručnjaci-istoričari, naučnici, istraživači. Stručnu pomoć pružili su najznačajniji muzeji i arhivi, kao i Ministarstvo odbrane Srbije.
Scenarista i autor serijala je Milica Bajić Đogo, direktor fotografije Vasko Vasović, izvršni producent Milorad Konrad, montažer je Obrad Popović, režija Lela Janić i Milica Bajić Đogo.

TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.