poster

Medijska mreža srpske dijaspore: SPONA

Medijska mreža srpske dijaspore


Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img

OPIS

Tema emisije SPONA iz Beča, urednice Vere Marjanović, ovog puta je Crni talas u jugoslovenskoj kinematografiji. Naime, Film Arhiv Austrije je organizovao retrospektivu poznatih ostvarenja iz tog perioda, što je izazvalo veliku pažnju ljubitelja sedme umetnosti.
Za RTS Svet slavni režiseri su govorili o nastanku formulacije „Crni talas“, o političkom uticaju na stvaralačku slobodu i o traženju izlaza kad su se pojavljivala određena ograničenja. Za njih je, ipak, najvažnija bila činjenica da su filmovi koji su iskakali iz propisanih standarda pronalazili put do publike i festivala, gde su osvajali nagrade, pa i danas žive punim intezitetom. Žilnik i Zafranović su se dotakli i savremenih trendova u filmskoj umetnosti i komercijalnog momenta, koji je najčešće i odlučujući kad se kreće sa velikim projektima.
Lordan Zafranović je izrazio žaljenje što Filmski centar Srbije za sada ne pokazuje sluh kad je u pitanju njegova želja da snimi film „Djeca Kozare“, čiji scenario dugo već čeka na realizaciju. On je naglasio da kao pripadnik hrvatskog naroda ima obavezu da govori o počinjenom zlu nad srpskom decom u vreme NDH, kako se ono ne bi ponavljalo.
Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

Slike

Medijska mreža srpske dijaspore: SPONA

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.