SEZONA: 1

EPIZODA: 1

OPIS

Delte velikih svjetskih rijeka fascinantni su krajolici koji se neprestano mijenjaju, a svaka ima svoj jedinstveni ekosustav. Riječne delte obično su među najplodnijim područjima neke zemlje. Ljudske su zajednice često prilagođavale svoje navike prirodnom ritmu delte, ali i radikalno mijenjale njezin krajolik. No ljudi nisu jedini stanovnici tih bogatih staništa. U ovoj seriji od pet nastavaka posjetit ćemo pet kontinenata te istražiti očaravajuću raznolikost velikih riječnih delta - tih graničnih svjetova između kopna i mora. U svakom nastavku predstavit ćemo floru i faunu jedne delte, naglašavajući čovjekovu odgovornost prema prirodi. Riječne delte su krhki ekosustavi. Mnoge su već nepovratno izmijenjene ili su na tom putu. Znanstvenici i istraživači nastoje zaštititi ta posebna područja i osigurati budućnost krhkog suživota čovjeka i prirode.
Produkcija: Apollofilm, Filmtank, Autentic
Delta Yukona na istoku Aljaske jedno je od rijetkih preostalih područja netaknute divljine. Djevičanski krajolik tvori labirint močvara i potoka koje lako možemo zamisliti kao kolijevku čovječanstva. Na tom području veličine Engleske živi samo 25.000 ljudi. Većinom su to pripadnici autohtonog naroda Yupik, srodnici Inuita. Svakodnevni život velikim dijelom posvećuju lovu i ribolovu, kako bi osigurali dovoljno hrane.
Od sela Russian Mission, u kojem su nekoć živjeli pravoslavni Rusi, otplovit ćemo u Emmonak, ribarsko središte na obali Beringova mora.
Na toj pustolovini u srcu Aljaske upoznat ćemo lovce na wapitije, promatrati jata divljih gusaka i losose koji plivaju uzvodno kako bi se mogli mrijestiti. Pridružit ćemo se znanstvenicima koji proučavaju deltu i pratiti Yupike u tradicionalnom lovu na tuljane, za koji imaju dopuštenje vlasti.
Naša kamera bilježi kako klimatske promjene nepovratno mijenjaju život ovih autohtonih zajednica - oduvijek težak, ali utemeljen na solidarnosti.

Slike

Svjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljinaSvjetske delte: Yukon - Arktička divljina

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Hod vijekova

    image
    "Hod vijekova" je emisija koja nas vraća u prošlost, te nas upoznaje sa porijeklom raznih običaja i sa tradicijom naroda na prostoru Bosne i Hercegovine.
  • Globalna Hrvatska (2018)

    image
    O ulozi medija u izgradnji demokratskog društva često se lome koplja. Golemo je njihovo značenje u kriznim situacijama poput ove uzrokovane pandemijom...
  • Aerodrom u Dubaiju (2013)

    image
    Serijal Aerodrom u Dubaiju donosi neviđen pristup najprometnijoj zračnoj luci za međunarodne letove na svijetu, domu Emiratesa, jedne od najvećih svjetskih...
  • DNK dokazi (2020)

    image
    Pomoću revolucije u forenzici, zastareli slučajevi širom sveta se napokon rešavaju, a emisija “DNK dokazi” istražuje i prenosi priče najneverovatnijih slučajeva...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.