OPIS

Sali je mjesto tisućgodišnje ribarske tradicije, potvrđene pisanim dokumentima iz 10. stoljeća, a prastari maslinici koji okružuju naselje svjedoci su intenzivne poljoprivredne djelatnosti održavane kroz stoljeća.
Saljsku kulturnu baštinu zastupaju sakralni objekti kao što je to župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije s raskošnim drvenim oltarom iz 17. stoljeća i natpisima na glagoljici te crkvice sv. Roka i sv. Nikole, dok u saljskim poljima postoje ostaci tlocrta drugih kršćanskih crkava.
Većina radno sposobnih Saljana danas radi u Mardešiću, a ostali odlaze u ribolov ili pokušavaju pronaći svoju nišu u mjestu koje je ujedno i jedno od važnih središta nautičkog turizma. Nekoliko OPG-a turistima nudi izvorne otočke proizvode, od začinskog bilja, do uporabnih predmeta izrađenih od maslinovog drveta.
Priča o Salima je priča o nadi. Otkrivajući to malo mjesto na Dugom otoku, otkrivamo sve mogućnosti za povratak, od škole, knjižnice, tvornice do netaknute prirode. Mjesto je u uvali koja je prirodno zaštićena od juga i stoga je idealna luka brojnim jedrilicama i jahtama prije svake nevere, ali i zbog svoje ljepote.
Članovi otočne knjižnice dolaze iz 105 svjetskih gradova, sa svih kontinenata osim Antarktike, što je svojevrsni fenomen u Hrvatskoj. Ima tu i poznatih ličnosti poput Jacka Osbournea, sina poznatog Ozzyja Osbournea, ali i brojnih turista.
Kroz Sali i ostale dijelove Dugog otoka vodio nas je Ante Mihić, knjižničar koji živi Sali.

Scenarist:
Snimatelj: Damjan Petrović

Slike

Otkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: SaliOtkrivamo Hrvatsku: Sali

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Trgovci automobilima (2003)

    image
    Pridružite se iskusnom trgovcu automobilima Mikeu Breweru i vrhunskom mehaničaru Eddu Chini dok prolaze kroz automobilske avanture. Glavni zadatak serije Trgovci...
  • Šaranski ribolov sa Stojanom Radosavljevićem

    image
    Kamere emisije "Šaranski ribolov" sa Stojanom Radosavljevićem u stopu prate poznatog sportskog ribolovca i bilježe sve njegove pustolovine. Stojan je aktivan...
  • Tamo daleko

    image
    Serijal putopisno-dokumentarnih emisija "Tamo daleko" počeo je s emitovanjem u oktobru 2011. godine, i prva je emisija u okruženju koja se bavi dijasporom....
  • Police Interceptors (2008)

    image
    Documentary series following the police intercept teams of Great Britain.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.