poster

Lonci i poklopci: kulinarski show

Lonci i poklopci


OPIS

U današnjoj uskršnjoj emisiji Lonaca i Poklopaca, ekipa emisije i dalje priprema zanimljiva indijska jela. Sigurno današnji blagdan provodite u toplom domu sa svojim najmilijim, ali znamo da uz svoju trpezu uvijek imate mjesta i za našeg Vjeku i nove gastronomske ideje. Njegova iskustva s putovanja i zabavne priče, uljepšavaju vam svaku nedjelju, pa tako i ovu blagdansku. Sretan Uskrs svima koji nas gledaju od srca žele Vjeko i cijela ekipa Lonaca i Poklopaca. Za vas smo u ovoj epizodi, sa ekipom iz Ugostiteljske škole u Sarajevu pripremili zanimljivo varivo od povrća, pecivo od krumpira i nekoliko različitih vrsta samosa.

PAV BHAJI - INDIJSKO VARIVO OD POVRĆA
4 krumpira, 3 mrkve, ½ glavice cvjetače
2 luka, 1 paprika
2 rajčice, 1 šalica graška
5-6 češnjeva češnjaka i isto količinu đumbira
začini: 2+1 žličice kurkume, 2 žličice garam masale, 1 žličica čilija, 1 žlica pirea od rajčice
sol i papar
peršinov list
ulje i maslac
U slanu vodu dodajte 1 žličicu kurkume i u njoj skuhajte prethodno oguljene i na kocke isječene mrkve, pa nakon 10ak minuta dodajte krumpir i na kraju 5 min pred kraj i cvjetaču. Svo povrće ocijedite i izgnječite pasirkom za krumpir. Ovisno o želji možete odvojiti 1/3 i ostaviti krupnije kocke, a ostatak ručno ispasirajte. Ako budete koristili štapni mikser bit će prevodenasto, a to nam nije u cilju.
U posebnoj posudi zagrijte ulje i maslac te popržite sitno sjeckani crveni luk, papriku, češnjak i đumbir dok povrće ne omekša.
Zatim dodajte rajčicu isječenu na sitne kockice i grašak te pirjajte 3-4 minute. Začinite mješavinom navedenih začina i na kraju umješajte pire od kuhanog povrća te krupnije isječeno kuhano povrće i na laganoj vatri mješajte polagano još par minuta, pazeći da ne zagori. Pred kraj pospite obilato usitnjenim peršinovim listom.

LADI PAV - PECIVO OD KRUMPIRA
2 krumpira
200 g bijelog brašna
200 g integralnog brašna
1 kvasac
1 šalica vode od kuhanog krumpira
25 g maslaca
1 žličica šećera i 1 žličica soli
papar, kurkuma, korijander
Krumpire ogulite i skuhate u neslanoj vodi, ocijedite i ohladite. Ostavite 1 šalicu vode od kuhanih krumpira i izgnječite krumpire pa ostavite da se umlači i u to dodate 1 žličicu šećera i kvasac pa pustite da se zapjeni nekih 10ak minuta
Pomiješate obično i integralno brašno te im dodate suhe mljevene začine sol, kurkumu, papar i korijander.
Sjedinite ispasirani krumpir i suhe sastojke i umijesite tijesto koje ne treba biti rijetko, ali nemojte ni da vam bude pretvrdo. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže barem 2 sata. Kada uveća volumen premjesite ga i oblikujte loptice. Poredajte ih u pobrašnjenu tepsiju i ostavite opet da se dižu. Nakon sat vremena nauljite ruke i svaku kuglicu oblikujte u okrugli, plosnati popečak debljine 1,5 cm i veličine nekih 10ak cm.
E sada, možete ih i peći u pećnici na 180ºC nekih 20ak minuta dok ne postanu zlatno žuti ili ih možete pržiti u dubokoj masnoći kao uštipke dok lijepo ne porumene s obije strane.

SAMOSE
½ kg brašna
2,5 dl mlake vode
2 žlice maslaca
1 žličica soli
Pomiješajte brašno, sol i maslac pa polako doljevajte vodu neprestano mješajući tako da dobijete fino, glatko tijesto. Tijesto ostavite poklopljeno da se kratko odmori. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i isjecite na duže trake. Na dno svake trake stavite nadjev prema želji i presavijanjem oblikujte trokutaste samose koje pržite u vrućem ulju.
Po želji u tijesto možete umijesiti neki začin tipa mljeveni korijander ili kurkumu ili mljevenu papriku.
Nadjev može biti vegeterijanski ili mesni, na bazi krumpira ili mahunarki ili u slučaju mesa predhodno pirjano meso od piletine do janjetine.
Nadjev možemo raditi u u kombinacijama s kuhanim jajima.
Samose možete pržiti u ulju ili peći u pećnici.

Slike

Lonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopciLonci i poklopci

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Neša travka

    image
    Neodoljivi Nišlija Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, planinar i ljubitelj prirode, za nas kuva, savetuje, upozorava na toksine, aditive, loše navike...
  • Lepota obroka

    image
    Vedrana je poznata srpska manekenka, koja je 2006. godine osvojila titulu Mis Srbije i učestvovala na izboru za Mis Sveta u Poljskoj. Šetala je modnim pistama...
  • Przepis dnia

    image
  • Jamiejevi jednostavni obroci za svaki dan (2020)

    image
    U ovoj najnovijoj seriji, gledamo omiljenog poznatog chefa u njegovom seoskom domu gdje priprema ukusne, zdrave recepte za svakoga. Radi se o uzbudljivim obrocima...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.