poster

Živi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj: Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjaka

Živi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj (2018)

dokumentarni | Hrvatska

Ocjena korisnika: 10/10

SEZONA: 1

EPIZODA: 2

OPIS

Hrvatske posavce, međimurskog konja i hrvatskog hladnokrvnjaka povezivao je težak rad. Danas sve tri vrste vode zajedničku bitku za opstanak. Priču počinjemo uz slijev rijeke Save i Lonjsko polje gdje žive vrijedni i mirni hrvatski posavci. Boravak u prirodi je vrlo važan, osim što svojom ljepotom krase pašnjake, oni vrlo vrijedno s ostalim životinjama rade na održavanju vegetacije zaštićenih područja. Mnogi pašnjaci pretvorili bi se u šikare da nema konja koji obrste travu i korov. U današnje vrijeme hladnokrvnjaci se najčešće uzgajaju za prodaju u mesnoj industriji. Uzgajivači opisuju hrvatskog hladnokrvnjaka kao mirnog, poslušnog i vrlo vrijednog konja koji bi se u današnje vrijeme mogao koristiti posebno u turističke svrhe, gdje bi mogao pokazati svu svoju ljepotu.
Međimurski konj je najugroženija pasmina u Hrvatskoj. Ostalo ih je točno 37 i njihova je sudbina neizvjesna. Služio je ljudima u trgovini, putovanjima, vukao tramvaje u Budimpešti, Beču, Zagrebu i Osijeku, a sada vodi najtežu borbu za opstanak. Spasiti jednog konja ne znači samo spasiti jedan život, nego stvoriti još mnogo života. To vidimo na primjeru spašene kobile koja sada ima mnogobrojno potomstvo.
Autor i redatelj: Damir Janeček
Direktori fotografije: Srđan Šarić i Dragan Šiša
Produkcija: Kombinat industrija za HRT, 2018.

Slike

Živi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj: Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjakaŽivi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj: Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjakaŽivi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj: Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjakaŽivi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj: Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjakaŽivi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj: Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjakaŽivi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj: Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjakaŽivi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj: Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjaka

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.