poster

Pravo na sutra: Sivi oblaci nad Sirinićkom župom

Pravo na sutra

dokumentarni | Srbija

OPIS

Teški se oblaci spustili nad nebom Sirinićke župe...
Teški kao briga, koja meštane ovog kraja, skoro dva meseca, tačno u podne, okuplja na mestu koje zovu "Obe reke".
Meštani Štrpca, solidarno i uporno, radnim danima tokom pauze za ručak, protestom pokušavaju da spreče izgradnju minihidroelektrane, strahujući da će ceo kraj ostati bez vode za piće, a reke Kaluđerka i Bolovanka nestati. Nakon našeg odlaska iz Štrpca izdat je nalog da građevinske mašine napuste lokaciju. Bager se zaista povukao, protesti su obustavljeni, konačno rešenje se traži, ali bojazan i dalje tišti meštane Sirinićke župe.
I nije to jedini nespokoj.
Ovaj kraj živi za nekoliko meseci zimske turističke sezone kada ski-centar na Brezovici, u skladu sa dugom tradicijom, pohode gosti iz centralne Srbije, ali sve češće i iz celog regiona, pre svega iz Albanije. Ova zimska sezona dočekana je u punom kapacitetu, sa dovoljno snega i pripremljenim stazama, a onda se dogodila nesreća koja je odnela jedan ljudski život. Prekid rada ski-centra potrajao je desetak dana i upravo u vreme našeg boravka ponovo je otvoren.
I pored zabrinutosti za budućnost ski-centra kojim gazduje srpska opština, zbog čega meštani Štrpca i same Brezovice smatraju da su trn u oku kosovskim vlastima, skijalište sve više poprima odlike mondenskog.
Sasvim drugačije je u seoskim domaćinstvima na padinama Šare. Mnogo je porodica koje su zbog nemogućnosti zaposlenja socijalno ugrožene, poput Krivčevića iz sela Berevce. Osmočlana porodica nema nijednog zaposlenog člana, tako da je jedini prihod socijalna pomoć. Tri generacije, baka sa dva sina, snahom i četvoro unuka, žive pod krovom nedovršene kuće, sa prozorima koji ne dihtuju, zidovima u koje se uvukla vlaga i sa narušenim zdravljem skoro svih ukućana.
Upoznali smo ovom prlikom devojčice iz Štrpca, članice dečjeg crkvenog hora "Car Dušan". Tokom zimskog raspusta, slobodno vreme ispunjavaju im probe koje organizuju u prostorijama crkvenog doma, pored Crkve Sveti Nikola.
Snimatelj: Aleksandar AgbabaMontažer: Miloš AćanskiReditelj: Bojan VorkapićAutorka i urednica: Tatjana Manojlović

Slike

Pravo na sutra: Sivi oblaci nad Sirinićkom župomPravo na sutra: Sivi oblaci nad Sirinićkom župomPravo na sutra: Sivi oblaci nad Sirinićkom župomPravo na sutra: Sivi oblaci nad Sirinićkom župomPravo na sutra: Sivi oblaci nad Sirinićkom župomPravo na sutra: Sivi oblaci nad Sirinićkom župom

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.