SEZONA: 1

EPIZODA: 7

OPIS

U ovoj se epizodi glumica Lily Cole bavi s četvero najvećih umjetnika i pisaca 20. stoljeća otkrivajući što je nadahnulo njihova najslavnija djela i zašto još i danas imaju odjeka. Bit će to Pablo Picasso, Virginia Woolf, Alfred Hitchcock i Andy Warhol.
U 20. stoljeću povijest se razvijala brzinom s kojom je čovječanstvo jedva moglo držati korak. Ratovi su industrijalizirali ubijanje, znanost je radikalno promijenila način na koji živimo, a konzumerizam i masovni mediji poharali su cijeli planet. U procesuiranju tih seizmičkih pomaka pomagala nam je skupina složenih, katkad mračnih genija: umjetnika i pisaca. Umjetnost je dugo vremena pripadala eliti, ali u 20. stoljeću izašla je iz svog zlatnog okvira i ušla u svaki aspekt našeg života. Ove četiri ikone revolucionirale su svoj oblik umjetnosti, ne bojeći se odmaknuti od naraštaja uvriježenosti. Nastojali su i odraziti i promijeniti svoje vrijeme. Bilo da su rasvjetljavali najbrutalnije ratne epizode ili se bavili najmračnijim aspektima poslijeratnog društva, četvero velikana nije se bojalo stvarati hrabra i katkad izazovna djela - djela koja su društvo natjerala da preispita samo sebe.
Suosnivač kubističkog pokreta Pablo Picasso posjedovao je izniman talent. Mogao je imati sjajnu karijeru kao tradicionalni umjetnik, ali umjesto toga je odabrao pogaziti umjetnička pravila stvarajući prkosno senzualna i provokativna djela.
Feministkinja, pacifistkinja i pionirka Virginia Woolf potkapala je očekivanja, i profesionalno i privatno. Utrla je nov put u književnosti, nije se bojala pisati o duševnom zdravlju i tražila je umjetničku jednakost u ime svih žena na svijetu.
Hitchcock je dobio nadimak Majstor napetosti. Njegova se karijera protezala kroz šest desetljeća, a zaslužan je za neke od najpoznatijih trenutaka kinematografije. Njegove revolucionarne vizualne i pripovjedačke tehnike još su i danas sveprisutne na filmu.
U doba poslijeratnog blagostanja radovi Andyja Warhola, koji su istraživali konzumerizam i masovnu proizvodnju, bili su toliko revolucionarni da dok su neki mislili da je on redefinirao umjetnost, drugi su pak mislili da ju je uništio. Svakodnevicu je pretvarao u umjetnička djela i počeo dokumentirati svaki aspekt života desetljećima prije selfiejem opsjednute kulture u kojoj danas živimo.
Na kraju emisije publika glasuje za najvećeg umjetnika ili pisca stoljeća, koji će se zajedno s finalistima iz ostalih kategorija plasirati u finale na kraju serije.

Slike

IkoneIkoneIkoneIkoneIkoneIkone

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.