OPIS

Islam Grčki, do 18.veka nosio je naziv "Sed Islam", bio je poslednji bedem islama i najzapadnija tačka Osmanskog carstva ali i mesto odakle je u svoje ratne pohode protiv Osmanlija, odlazio Stojan Janković, jedan od vođa uskoka u Dalmaciji.
U Islamu Grčkom i danas stoji kula Stojana Jankovića koju je, kao i plemićku titulu, dobio od Mlečana, za svoje zasluge u borbi protiv Turaka.
U toj kuli čuva se deo istorije ovog mesta ali i sećanje na pisca Simu Matavulja koji je bio učitelj u Islamu Grčkom, kao i na pisca Vladana Desnicu, koji je u njoj stvarao i čijoj porodici je u nasleđe kula pripala.
Islam Grčki je pre rata bio najveće selo u opštini Benkovac i u njemu je živelo oko 1500 Srba. Posle rata u njega se vratilo manje od sto ljudi.
Pre akcije "Oluja", u Islamu Grčkom svi su živeli od poljoprivrede, od proizvodnje i prodaje voća i povrća koje je odande stizalo do svih većih pijaca u Hrvatskoj.
Islam Grčki ima najplodniju zemlju u Dalmacijin i pre rata hektar zemlje je dostizao neverovatne cifre od 50.000 do 100 hiljada maraka.
Kako i od čega žive oni koji su se vratili u Islam Grčki i kakvu budućnost ima ovo selo, saznaćete u novom izdanju emisije "Kvadratura kruga" u subotu 08. juna od 18.30 na RTS.

Slike

Kvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam GrčkiKvadratura kruga: Islam Grčki

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.